Външните министри на Русия и САЩ проведоха двустранна среща в кулоарите на министерската среща на върха на ОССЕ, която се провежда в предградията на Стокхолм, пише Le Monde. Те имаха напрегната среща, по време на която си размениха предупреждения и заплахи по украинския въпрос, но в същото време и двамата увериха, че искат да разрешат тази криза с помощта на дипломация, отбелязва авторът на статията.

"Ние сме дълбоко загрижени за плановете на Русия за нова агресия срещу Украйна“, каза Антъни Блинкен. Той също така призова Русия да "деескалира“ ситуацията на границата с Украйна. "Кошмарният сценарий на военна конфронтация се завръща“, отбеляза на свой ред Сергей Лавров. Той обвини НАТО, че се приближава до руските граници, но в същото време увери, че Русия е заинтересована от съвместни усилия за разрешаване на кризата.

Москва също заяви, че се надява на скорошен контакт между президента Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън. Авторът на статията цитира думите на заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, който отбеляза, че този контакт сега е наистина необходим, като се има предвид, че проблемите нарастват.

"Няма взаимно разбиране как да деескалираме ситуацията в Европа“, каза Рябков. "Ситуацията в Европа е много тревожна. Ясно е, че това ще бъде една от основните теми за обсъждане на президентско ниво“. Антъни Блинкен от своя страна изрази надежда, че такава среща ще се състои в близко бъдеще.

Както отбелязва авторът на статията, въпреки намеренията за помирение, демонстрирани от Путин и Байдън по време на историческата им среща на върха в Женева, въпросите, които предизвикват напрежение, нарастват все повече и повече. Така, освен в Украйна, през последните няколко седмици миграционна криза избухна и на границата с Беларус, а сблъсъците между Армения и Азербайджан се възобновиха, пише Le Monde.

Превод и редакция: Иван Христов