На фона на миграционната криза на границата с Беларус ЕС изоставя ли собствените си принципи? Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон представиха предложения за временно опростяване на процедурата за убежище. Те имат за цел да улеснят правителствата на Полша, Литва и Латвия да работят с многобройните мигранти, които искат да влязат в ЕС от територията на Беларус. Според Йохансон в този случай няма да бъдат нарушени основните права на мигрантите. Правозащитните организации не са съгласни с нейната позиция, пише Süddeutsche Zeitung.

Европейската комисия предлага да се увеличи срокът за регистриране на молби за убежище от 3-10 дни на четири седмици. Освен това процедурата по тяхното разглеждане ще отнеме до 16 седмици. Това означава, че кандидатите ще имат възможност да останат в приемните центрове за по-дълъг период от време. Освен това Европейската комисия предлага да се опрости и ускори процеса на експулсиране на мигранти, получили отказ за убежище. Европейската комисия се позовава на член 78 от Договора за функционирането на Европейския съюз, който предвижда временни мерки, които могат да бъдат предприети в случай на "извънредна ситуация“, причинена от "внезапен приток на граждани на трети страни“. Предложението на Европейската комисия трябва първо да бъде одобрено от страните членки на ЕС.

Германската правозащитна организация Pro Asyl е "дълбоко загрижена“ от тези предложения. Според нейния говорител това показва, че твърдолинейните сега определят дневния ред. Внесените предложения предизвикаха противоречия в самата Европейска комисия: членовете й не можаха да изработят обща позиция до вторник вечерта. Освен това, както отбелязва вестникът, новите полски закони, насърчавани от самото правителство на страната, противоречат на правото на ЕС.

В сряда в Полша влезе в сила актуализираният закон "За охраната на държавната граница“, приет предния ден във връзка с невъзможността за удължаване на извънредното положение в граничната зона с Беларус, което изтича на 2 декември. Законът дава право на министъра на вътрешните работи по своя преценка да налага забрана за пребиваване в граничната зона на всички нерезиденти. В същото време граничната зона беше разширена на 15 км вместо досегашните три.

Съдебната комисия на Сената постанови, че законът противоречи на полската конституция: нарушено е правото на свободно движение, както и правото на демонстрации и събирания и правото на свобода на печата. Полският омбудсман също даде отрицателна характеристика на закона. Въпреки това във вторник той беше приет с мнозинство в парламента.

Актуализираният закон "За защита на държавната граница“ беше приет след одобряването на закона от 26 октомври, който нарушава правото на ЕС и други международни конвенции и узаконява практиката на връщане на мигранти и бежанци през границата поради незаконното им преминаване. Всъщност Полша, както и други страни, е длъжна да позволи на хората да кандидатстват за убежище дори след като са преминали незаконно границата. При такива обстоятелства малко мигранти и бежанци действително могат да кандидатстват за убежище.

Междувременно ситуацията на границата с Беларус се подобри значително. По-рано полските граничари съобщиха само за 102 опита за незаконно преминаване на границата. Петима мигранти и бежанци бяха принудени да се върнат на територията на Беларус. В момента, след прекратяване на полетите от Истанбул, нови мигранти не пристигат на границата. Полските власти предупреждават, че относителното спокойствие е "подвеждащо“, предава Süddeutsche Zeitung.

Превод и редакция: Иван Христов