Европейската комисия (ЕК) ще приеме на 14 декември препоръки за актуализиране на регламентите на ЕС относно управлението на покупките и запасите от природен газ, които също ще обхващат преобразуването на съществуващи съоръжения за съхранение на газ за съхранение на водород. Това заяви в четвъртък еврокомисарят по енергетика Кадри Симсън на пресконференция след заседание на Съвета на ЕС на ниво министри на енергетиката, предава ТАСС.

"Европейската комисия подготвя пакет от предложения за регулиране на пазарите на газ и водород, той ще бъде приет на 14 декември“, каза тя. "Един от най-важните елементи на пакета ще бъдат въпросите за съхранението на газ. Вярваме, че създаването на резервните газови запаси ще осигури необходимата устойчивост в случай на газови кризи“. Симсън добави, че предложенията ще включват стратегически съвети относно прехода към водородно гориво.

"Нуждаем се от стратегически и по-координиран подход. Ние проучваме как съвместното закупуване на съоръжения за съхранение на газ може да повиши устойчивостта и да допринесе за стабилността на цените“, каза тя.

Коментирайки продължаващите необичайно високи цени на природния газ в Европа, тя каза, че Европейската комисия "не счита за необходимо да преразгледа системата за ценообразуване на газа в ЕС“. Тя изрази мнение, че тази година е станала изключение и в бъдеще цените на газа, закупен на спот пазарите, ще бъдат по-ниски от цените по дългосрочните договори. Тя каза още, че докато предварителният анализ на пазарите от Европейската комисия "не е разкрил неконкурентни спекулативни практики“, окончателният доклад по тази тема ще бъде изготвен чак до следващата година.

Превод и редакция: Иван Христов