Съединените щати доставиха първата партида от 1200 бронирани машини M1117 на гръцките военни на церемония в Атина в четвъртък, съобщава Kathimerini.

Според доклада 1200-те машини са били предложени безплатно от американската армия по програмата Excess Defense Articles.

На церемонията, която се проведе в база 301 в Агиой Анаргири, министърът на отбраната Никос Панайотопулос каза, че "бронираните превозни средства M1117 ще дадат нов живот на оперативния дизайн на нашите армейски формирования, позволявайки им да извършват широк набор от мисии“

"Геополитическата среда на Гърция и заплахите, пред които е изправена в района на Марица, в Егейско море и в по-широкото източно Средиземноморие, ни задължават да бъдем постоянно нащрек и да поддържаме капацитета си за възпиране на високо ниво“, заяви Панайотопулос.

Посланикът на САЩ Джефри Пайет изрази задоволството си от "огромната гордост от огромния напредък, който постигнахме в оперативната съвместимост и партньорството между нашите въоръжени сили“.

"Тази оперативна съвместимост се демонстрира всяка седмица в Република Гърция от ученията, на които бяхме свидетели миналата седмица с нашите специални сили, работещи заедно чрез това, което ще направим утре в Александруполис, където нашите сили работят заедно за най-голямото прехвърляне на оборудване някога чрез това стратегически разположено пристанище. Но най-важното е да демонстрираме партньорството, което е същността на нашия съюз, нашия ангажимент един към друг“, отбеляза дипломатът.

Когато бъде завършен, трансферът на бронираните машини M1117 "ще е равносилен на стойността на придобиване от САЩ от почти милиард долара; Оборудване на стойност 970 милиона долара, предоставено на Гърция безплатно в рамките на нашата програма Excess Defense Article“, посочи още Пайет.

Превод и редакция: Иван Христов