Европейската комисия реши в четвъртък да прекрати съдебното производство срещу Германия заради решение на Конституционния съд, след като получи уверения от Берлин, че върховенството на правото на ЕС се зачита, пише европейската редакция на Politico.

В кратко съобщение, наред с редица други правни решения, Комисията обяви, че е "уместно“ да се прекрати делото, тъй като Германия "официално е декларирала“, че признава върховенството на правото на ЕС и авторитета на най-висшия юридически орган на блока, Съдът на Европейския съюз (CJEU), "чиито решения са окончателни и обвързващи“.

Спорът избухна през май 2020 г., когато германският конституционен съд в Карлсруе постанови, че програмата на Европейската централна банка за изкупуване на облигации от 2015 г. ще бъде незаконна според германското законодателство, освен ако Централната банка не може да докаже, че покупките са оправдани. Германският съд отхвърли предишно решение на CJEU, което разрешаваше изкупуването на облигации, като каза, че е "неразбираемо“, "обективно произволно“ и "ultra vires“ или извън правомощията на съда на ЕС.

Комисията реагира през юни тази година, като стартира първата стъпка в така наречената процедура за нарушение срещу Германия, която в крайна сметка можеше да доведе до финансови санкции.

Брюксел също води ожесточен спор за върховенството на закона с Полша, чийто Конституционен съд оспори върховенството на правото на ЕС по много по-открит и широкообхватен начин.

В решението си в четвъртък Комисията отбеляза със задоволство, че германското правителство е предоставило гаранции, които признават върховенството на правото на ЕС.

Комисията заяви, че германското правителство "счита, че законността на актовете на институциите на Съюза не може да бъде обект на разглеждане на конституционни жалби пред германските съдилища, а може да бъде разглеждана само от Съда на Европейските общности“. Обичайна практика е националните конституционни съдилища, когато разглеждат жалби относно компетенциите на ЕС, да отправят случая към CJEU за насоки.

Комисията отбеляза също, че "германското правителство... се ангажира да използва всички средства, с които разполага, за да избегне в бъдеще повторение на констатация "ultra vires“ и да поеме активна роля в това отношение“.

Остава обаче неясно как германското правителство би могло да предостави такава уверения, като се има предвид, че то няма дума за Kонституционния съд, който е независим съдебен орган.

Говорител на конституционния съд в Карлсруе няма коментар по този въпрос или по-общо за решението на Комисията.

Превод и редакция: Иван Христов