Бъдещето не се е състояло и то ще бъде такова, каквото го направим с нашите действия и бездействия. Това каза проф. Михаил Константинов в интервю за обзора на деня "Това е България“ по Радио "Фокус“. Според него в момента наблюдаваме една комедия, която съгласно правилата на жанра скоро ще стане трагикомедия и естествено ще завърши като трагедия. Той припомни за забележителния сатиричен роман "Златният телец“ и каза, че не очаква да се получи нещо извън рамките на този роман.

"Двамата герои в романа са от съветско време, но човешките драми и човешките комедии са същите през последните няколко хиляди години и сега наблюдаваме нещо, което сме виждали и друг път. Но както и да е.

Нека да се надяваме на най-доброто, пък да стане каквото може, макар че много се съмнявам нещо добро да произлезе от тази цялата история с ротационни председатели на НС, ротационни премиери. Освен това искам да припомня в българската история една тройна коалиция, която в устройството на МС беше създала 7-8 заместник-министри, създадоха се и нови агенции, изобщо да се уредят всички роднини и приятели не е лесна работа. Тази коалиция се очертава да бъде четворна, което означава, че циркът ще бъде още по-голям“, каза още проф. Константинов.

Той припомни, че когато една власт е дошла след избори, то народът напълно заслужава тази власт.

"Когато властта е наложена със сила, народът може да има лидер. Българският народ през 1944 г. беше невинен, бяхме смачкани от съветските танкове. Но след 1989 г. на миналия век и досега – това са близо 31-32 години, ние напълно си заслужаваме това, което се случва. Аз просто не знам дали да изброявам това, което ни мина през главите. Интересното е, че то се повтаря. През около 9-10 години по абсолютно еднотипен начин избираме някакъв месия, дълбоко му вярваме, изпадаме в телешки възторг, след което разбира се го изхвърляме отвсякъде, низвергваме го“, допълни още професорът.

Според Михаил Константинов това е особеност на българската народопсихология.

"10 години може да издържим някой, но на 11-та година задължително го обвиняваме във всички земни грехове и го махаме. Сега, както знаете, виновникът е ГЕРБ. Между впрочем, не е вярно, че ГЕРБ е управлявал 11 години. Бойко Борисов беше министър-председател 3605 дни, т.е. това е по-малко от 10 години. Но това го казвам само за справка. Ако ще Христос и неговите 12 апостоли да бяха дошли да управляват държавата, след 10 години щяха да бъдат намразени, изхвърлени, низвергнати и всички щяха да искат да ги тикнат в затвора“, беше цветен в изказа си проф. Константинов и допълни, че опитът е най-ценното нещо на този свят и затова за него най-скъпо се плаща.

"Ние плащаме със здравето си в момента, с бъдещето на децата си. В крайна сметка цялата държава и цялата държавност е поставена на карта. Вижте, минали сме през много страшни препятствия като народ и като държава и аз вярвам, че ще прескочим и това, което ни предстои“, завърши оптимистично проф. Михаил Константинов.

Цоня Събчева