Анкара. Последствията от кризата, която възобнови напрежението между Украйна и Русия през последните седмици, достигнаха ново измерение с последователни изявления на НАТО, Турция, Съединените щати и Европейския съюз, пише турското издание Daily Sabah в материал, представен без редакторска намеса.

Относително положителни послания бяха изпратени от Русия и Украйна в отговор на предложението на Турция да действа като посредник между двете страни за преодоляване на различията, докато предупрежденията за червени линии и ответни съобщения както от Москва, така и от алианса на НАТО идват почти всеки час.

Въпреки че първоначално съобщенията от Москва показаха, че посредничеството на Анкара в кризата не е необходимо, сега нещата изглеждат различни и се очаква темата да бъде в дневния ред на телефонния разговор между президента Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин, който трябва да се проведе в петък.

"Русия не е част от кризата в Донбас“, заявиха от Кремъл в понеделник в първоначална реакция на изявлението на Ердоган, което показва, че Турция може да посредничи между Киев и Москва. На обратния си полет от официално посещение в Туркменистан, докато разговаря с журналисти, Ердоган каза : "Наше желание е нагласите по този въпрос да вземат положителна посока. Може да има посредничество в това, ще обсъдим този въпрос с тях (Русия и Украйна), бихме искали да участваме в решението, като проведем преговори с Украйна и с г-н Путин“.

Първоначално говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли предложението за посредничество на Анкара, докато говори пред журналисти. "Факт е, че Русия не е страна в конфликта в Донбас, на такава среща ще бъде невъзможно да се намерят решения на проблема“, каза той.

Въпреки това Москва трябва да е осъзнала важността на предложението на Турция по-късно, когато е преразгледала позицията си, като Песков пусна друго изявление в средата на седмицата. Този път той подчерта посредничеството на Турция и силата и влиянието на президента Ердоган при управлението на кризи на международната и регионална арена.

Говорейки на ежедневен брифинг в Москва, Песков похвали "значителното влияние на Ердоган в регионалните и международните въпроси“ и каза, че ако Турция и президентът Ердоган успеят да използват влиянието си, за да насърчат Украйна да приложи Минските споразумения от 2014 г., Русия ще го приветства, заяви той.

"Ако г-н Ердоган може по някакъв начин да използва своето влияние и това влияние е абсолютно недвусмислено както в регионалните, така и в световните дела в много аспекти, ако той може да използва влиянието си, за да насърчи Киев да започне да изпълнява задълженията си по пакета от мерки от Минск, Парижките споразумения и така нататък, тогава това ще бъде добре дошло“, каза говорителят. Този въпрос може да бъде повдигнат по време на телефонния разговор между руския и турския президент в петък, добави той.

Минските споразумения бяха подписани за спиране на продължаващия конфликт между проруските сепаратисти и киевската администрация. Споразуменията включват прекратяване на огъня в региона и размяна на пленници, като същевременно позволяват на киевската администрация да направи конституционна поправка, която ще даде на Донбас специален статут. Проруските сепаратисти, от друга страна, трябваше да изтеглят оръжията си от украинско-руската граница. Изпълнението на споразуменията обаче е възпрепятствано, тъй като двете страни се обвиняват взаимно в нарушаване на прекратяването на огъня.

Освен това Украйна също приветства предложението на Турция.

"Ще приветстваме всички усилия, които могат да ни помогнат да сложим край на тази война, да върнем териториите на Украйна, които в момента са под руски контрол“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба на брифинг.

По време на кризата Турция поддържаше контакт както с Русия, така и с Украйна, каза в сряда външният министър Мевлют Чавушоглу, отбелязвайки, че Анкара е посъветвала и двете страни да запазят спокойствие и да деескалират ситуацията.

Междувременно Чавушоглу и неговият колега от САЩ Антъни Блинкен трябва да проведат друга двустранна среща в сряда и тенденцията за затопляне на водите на Черно море също вероятно ще бъде една от основните точки в дневния ред.

Москва досега заема позиция, която разглежда проблема едностранно, игнорира го и отхвърля предложението на Турция от първия момент. Накратко, ще си струва да се види дали Москва ще може да си позволи лукса да откаже посредничеството на Турция и да се изправи срещу НАТО, Съединените щати, ЕС и целия западен алианс в този момент.

Това не е първият път, когато двете страни достигат точка, в която се надигат бойни възгласи. Миналия април Русия и Украйна отново бяха на ръба на криза и Турция трябваше да проведе совалкова дипломация със страните за разрешаване на кризата.

Тогава Анкара заяви, че подкрепя спазването на взаимното право в този конфликт и установяване на прекратяване на огъня, мир и стабилност възможно най-скоро. Дори украинският президент Владимир Зеленски и придружаващата го делегация бяха дошли в Турция за заседание на стратегическия съвет на високо равнище. Тогава Анкара също така предаде, че ще продължи да подкрепя териториалната цялост на Украйна както в двустранните отношения, така и в рамките на НАТО. Турция също така за пореден път заяви пред целия свят, че е изключително чувствителна по отношение на Крим, който Русия анексира в края на войната в Донбас през 2014 г.

Напрежението в Черно море, което се поднови през март тази година, когато руски сепаратисти в Донбас убиха четирима украински войници, достигна своя връх с военните укрепления на Москва в Азовско море. Последвалото напрежение с навлизането на американски и британски военни кораби в Черно море беше частично намалено с взаимни стъпки назад.

За разлика от променящата се позиция на Москва, Турция винаги е следвала политика, която благоприятства както двустранните отношения с Москва, така и диалога и сътрудничеството в регионални области като Либия, Сирия, Кавказ. По-специално, като втората най-мощна страна в НАТО, конструктивната роля на Турция в регионалната криза при изпълнение на критичните задачи на Алианса може да е помогнала на Москва да промени позицията си.

Турция нито подкрепя санкциите на НАТО и западния алианс срещу Москва, защото не отстъпва, нито иска Русия да заеме по-крайна позиция. Въпреки това Турция също се опитва да гарантира, че няма да има действителен конфликт между Русия и НАТО за Украйна по този въпрос.

Анкара за пореден път много ясно изрази позицията си на Съвета за национална сигурност, проведен миналата седмица. В светлината на събитията в Черно море и Кавказ, Турция заяви, че е за възможно най-бързо разрешаване на споровете между северните си съседи с мирни средства в рамките на международното право и при зачитане на териториалната цялост на страните.

Сега всички погледи са насочени към Анкара, която може да попита Киев дали ще приеме условията на Русия в съответствие с Минските споразумерния. Най-важната тема в разговора Путин-Ердоган също ще бъде възможният отговор от Киев и възможните сценарии на реакциите на Запада. Приемането от страна на Москва на посредничеството на Турция в този смисъл е гаранция за сигурност в много по-големия конфликт, в какъвто може да се превърне.

Да видим дали Москва ще действа арогантно или ще послуша Турция, която може би е единствената сила, която може да й помогне. Ако Москва иска приятелството с Анкара да продължи, тя също ще трябва да изпълни очакванията на Анкара. Турция иска Русия да преразгледа отношенията си с някои терористични организации, настанени в Москва, осигурявайки сигурност и стабилност в Сирия, ограничаване на арменския премиер Никол Пашинян в Кавказ и добра воля към Организацията на турските държави.

***

Вашингтон. Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че "безотговорният акт“ на Русия, която миналия месец взриви един от старите си сателити в космоса, е показал нуждата по-стабилни глобални усилия за приемане на правила за поведение в орбитата за защита на националната сигурност и охрана на нарастващата търговия, пише американската редакция на Politico.

"Чрез взривяването на отломки в космоса този безотговорен акт застраши спътниците на други нации, както и астронавтите в Международната космическа станция“, каза Харис при свикването на учредителното заседание на Националния космически съвет под нейно ръководство.

"Трябва да изискваме отговорност от всички космически нации“, добави тя. "Трябва да разширим правилата и нормите за безопасност и сигурност, за прозрачност и сътрудничество, за да включим военна, търговска и гражданска космическа дейност“.

Призивите за повишаване на сигурността на космическите системи дойдоха след действията на Русия, които според изданието са изпратили хиляди отломки в космическото пространство, които представляват нови опасности във все по-натоварена ниска орбита на Земята.

Коментарите на Харис, първите й публични забележки по въпроса след теста на 15 ноември, също бяха подчертани в новата "рамка за космически приоритети“, която тя публикува в сряда преди заседанието на съвета.

Той се ангажира да "подобри сигурността и устойчивостта на космическите системи, които осигуряват или поддържат критична инфраструктура на САЩ от злонамерени дейности и природни опасности“.

Администрацията също така обеща да "повиши сигурността и устойчивостта на космическите системи, които осигуряват или поддържат критична инфраструктура на САЩ от злонамерени дейности и природни опасности“, според документа, който цитира необходимостта от "подсилване на споделянето на космическата ситуационна осведоменост и координацията на космическия трафик“.

Също в сряда президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед за разширяване на членството в космическия съвет като част от усилията за използване на космическите технологии за напредък в образованието по наука и математика и за справяне с изменението на климата.

Органът на ниво кабинет, който е фокусиран върху националната сигурност, изследването на космоса и търговията, вече ще включва и секретарите на образованието, труда, селското стопанство и вътрешните работи, заедно с националния съветник по климата.

Харис го нарече "най-големият и най-широкият космически съвет в историята на нашата нация“, който "отразява нашите широки приоритети като администрация“.

Съветът беше съживен през 2017 г. от тогавашния президент Доналд Тръмп след близо 25-годишно прекъсване. Председателствана от тогавашния вицепрезидент Майк Пенс, групата беше фокусна точка за серия от президентски директиви, включително създаването на космическите сили.

Харис изясни, че нейните приоритети за космическото портфолио са да разшири STEM образованието и да донесе ползите от космоса на общностите, които не са обслужвани, включително тези, които са най-засегнати от изменението на климата.

"В момента нашата нация изостава, тъй като други развиват своята работна сила в областта на STEM“, каза тя в сряда. "Нашата нация трябва да инвестира в повече учени, повече инженери, повече програмисти“.

Тя също така подчерта нарастващата роля на сателитите в проследяването на промените в климата и предоставянето на инструменти за смекчаване на щетите върху околната среда.

"Днес този съвет ще се ангажира да направи тези данни по-достъпни за повече хора“, каза Харис. "И ние ще разширим глобалните партньорства, за да увеличим данните, които можем да събираме... Ние сме на прага на исторически промени в достъпа до и използването на космоса – промени, които имат потенциала да донесат ползите от космоса на повече хора и общности от всякога“, заключава новият политически документ на Белия дом.

***

Ерусалим. Главният епидемиолог на Израел Салман Зарка заяви в сряда, че Израел трябва да помисли за задължителна ваксинация, с която да бъдат пречупени всички, отказващи да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, идея, която отразява законодателството, което се разглежда в няколко европейски държави, пише The Times of Israel.

"Мисля, че трябва да разгледаме всички възможности, включително опцията за задължителна ваксинация в Държавата Израел“, каза Зарка пред Радио 103FM

Той подчерта, че мнението е само негово, а не на здравното министерство.

"Този вариант за налагане на ваксина в Държавата Израел, подобно на няколко държави в света, независимо дали в контекста на законодателството или в контекста на други средства, трябва да бъде разгледан, трябва да бъде обмислен“, каза той.

По думите му, спокойния подход към ваксинацията в Израел застрашава продължаващия успех на кампанията за бърза ваксинация, въведена по-рано тази година.

"Подходът в Израел, за разлика от някои страни по света, е по-възможен, по-приобщаващ, дава повече време да се оставят хората да вземат своите решения. Има си цена“, каза той. "В Израел има 680 000 души, които изобщо не са били ваксинирани. Непрекъснато се опитваме да стигнем до тях.За мен е съвсем ясно, че те не са анти-ваксъри, но като гледаме какво се случи с нас в четвъртата вълна на епидемията, която засегна неваксинираните повече от другите, трябва да се помисли как ще бъдат ваксинирани такива хора.

Въпреки това той подчерта, че няма да има "изненадващо“ законодателство, което да налага ваксинацията.

Въпреки това министърът на жилищното строителство Зеев Елкин каза пред Армейското радио, че вярва, че задължителната ваксинация е запазена марка на диктатурите.

"Не мисля, че има държава, която да действа по този начин, с изключение на диктаторски държави“, каза той. "Възможно е да се насърчи ваксинацията или да се даде отрицателен стимул на неваксинираните, но не и да се задължава по закон.

Досега само Ватикана е наложила задължителна ваксинация, но изглежда към нея ще се присъединят и няколко други европейски нации.

Миналия месец Австрия обяви, че ще направи ваксинациите срещу коронавирус задължителни от февруари. Страната вече беше наложила ограничения за движение на тези, които не са ваксинирани или наскоро възстановени от вируса, като в началото на ноември стана първата страна от ЕС, която им нареди да останат у дома.

Гърция обяви задължителни ваксини за лица над 60 години, като неваксинираните хора са изправени пред глоби, ако не спазват правилата.

Следващият канцлер на Германия каза във вторник заяви, че ще подкрепи предложението за налагане на задължителна ваксинация срещу коронавирус за всички през следващата година.

***