Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън се опита да изчисти объркването относно това дали хората трябва да планират празненства за Коледните и Новогодишните празници на фона на разпространението на коронавируса, като призова събитията да не се отменят, пише британският вестник The Independent.



Правителството в Лондон отново е изправено пред обвинения в смесени послания относно коронавируса, след като министър призна, че е отменил коледно парти на екипа си и вместо това е насрочил онлайн "парти“ в Zoom.

Джордж Фрийман, министърът на бизнеса, предположи, че би било добре, ако големите компании последват примера му, на фона на опасенията за разпространението на новия вариант на COVID-19 – "Омикрон“.

"Тази година решихме, че вероятно е разумно да го направим (празненството) чрез Zoom и да изчакаме пролетта“, каза Фрийман по-рано през деня.

Коментарите му дойдоха само ден, след като министърът на здравеопазването на Саджид Джавид, заяви, че няма нужда хората да променят плановете си, а да добавят към тях правенето на тест за коронавирус и носенето на защитна маска. Борис Джонсън направи подобни изявления тази седмица, припомнят от редакцията.

Междувременно Германия реши да забрани на неваксинирани хора да посещават магазини, които не се продават хранителни стоки, и места за отдих, тъй като се бори с последната си вълна от инфекции. "Ситуацията в страната ни е сериозна“, обясни изпълняващата длъжността канцлер на ФРГ Ангела Меркел.

Превод и редакция: Тереза Герова