С редовния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия (ЕК) предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на Европейския съюз (ЕС), в това число – и срещу страната ни. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Решенията по процедури за нарушения спрямо България са в следните области:

Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП

Комисията реши да открие процедура за установяване на нарушение срещу България и още 17 държави членки за това, че не са осигурили правилно прилагане на правилата на ЕС за оценка на пропорционалността на новото регулиране на професии (Директива (ЕС) 2018/958). Липсата на правилно прилагане на разпоредбите на ЕС относно проверките за пропорционалност в крайна сметка би могла да постави потребителите в неблагоприятно положение под формата на прекомерни цени, да попречи на развитието на иновативни услуги или дори да причини недостатъчен достъп до важни услуги. Повече информация е публикувана тук.

Правосъдие

Комисията реши да започне производства за установяване на нарушение срещу България и още 4 държави членки поради неправилното прилагане на Рамково решение 2009/315/ПВР относно обмена на информация, получена от регистрите за съдимост и Решение 2009/316/ПВР на Съвета за създаване на Европейска информационна система за съдимост (ECRIS). Комисията установи проблеми в България, Гърция, Кипър, Малта и Португалия, свързани с електронната взаимосвързаност и ефективния обмен на данни от регистрите за съдимост през ECRIS, както и с уведомяването на държавата(ите) членка(и) по гражданството на извършителя за всички нови присъди и актуализации на присъди. Друга причина за безпокойство са отговорите на искания за информация относно присъди: понякога те не са били дадени в срок, а в други случаи изобщо не са предоставяни отговори.

Енергетика и климат

Комисията реши да изпрати мотивирани становища на България поради нетранспониране на Директива (ЕС) 2018/2001 за насърчаване на използването на енергия от възобновяеми източници. България не е информирала Комисията за разпоредбите, приети с цел съобразяване с нея.

Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари

Комисията реши да изпрати мотивирани становища на България поради:

- неуведомяване за националните мерки за транспониране на Директивата за капиталовите изисквания V (Директива (ЕС) 2019/878 — (ДКИ V) по отношение на инвестиционните посредници.

- неуведомяване за националните изпълнителни мерки за транспониране на Директивата относно инвестиционните посредници (Директива (ЕС) 2019/2034).

- неуведомяване за националните мерки за транспониране на Директива 2020/1504, с която се изменя Директивата за пазарите на финансови инструменти (Директива 2014/65/ЕС).

- неуведомяване за изискваните национални мерки за прилагане на Директивата за преглед на европейските надзорни органи (ЕНО), с която се изменят директивите "Платежоспособност II“, за пазарите на финансови инструменти и 4-тата Директива относно борбата с изпирането на пари (Директива (ЕС) 2019/2177).

Повече информация за всички решения по области на политика са публикувани тук.