Брюксел. Агенцията за обществено здраве на Европейския съюз заяви в четвъртък, че вариантът Омикрон може да бъде отговорен за повече от половината от всички инфекции с COVID-19 в Европа в рамките на няколко месеца, предава Reuters.

Тази оценка трябва да придаде тежест на предварителната информация за много високата вирулентност на варианта Омикрон, по-голяма от тази на варианта Делта, който преди се смяташе за най-заразния от основните варианти на Covid-19.

"Въз основа на математическо моделиране, проведено от ECDC, има индикации, че Омикрон може да е над половината от всички инфекции със SARS-CoV-2 в ЕС/ЕИП през следващите няколко месеца“, се казва в изявление на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Досега няма никакви убедителни доказателства за вирулентността на Омикрон, но водещият човек на Световната здравна организация за COVID-19 Мария ван Керхове заяви в сряда, че агенцията се очаква да има данни за това до дни.

Европа досега е регистрирала няколко десетки инфекции с варианта Омикрон, който за първи път беше открит в Южна Африка миналия месец.

Европейският съюз и Европейското икономическо пространство (ЕИП) включват 27-те държави-членки на ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

По-рано в четвъртък главният научен съветник на френското правителство Жан-Франсоа Делфраиси каза, че Омикрон може да заеме мястото на Делта още до края на януари.

Превод и редакция: Иван Христов