Берлин. Германия реши официално да изолира неваксинираните от живота в страната, за да ограничи разпространението на Covid-19, съобщава Euronews. Неваксинираните няма да имат достъп до магазини, ресторанти, културни или развлекателни мероприятия, които не са от първа необходимост, обяви в четвъртък напускащият скоро канцлер Ангела Меркел.

Новите стъпки бяха предприети след среща между Меркел, нейния наследник Олаф Шолц и лидерите на 16-те региона на страната.

Те също така потвърдиха, че проектозакон за задължителната ваксинация, който Шолц подкрепя, ще бъде внесен в парламента за влизане в сила през февруари или март.

"Ситуацията в страната ни е сериозна“, каза Меркел пред репортери в Берлин, като нарече мярката "акт на национална солидарност“.



Тя поясни, че е постигнато съгласие за задължително носене на маски в училищата, налагане на нови ограничения за частните срещи и офанзива за 30 милиона ваксинации до края на годината.

Меркел каза още, че парламентът ще обсъди възможността за налагане на задължителна ваксинация, която да влезе в сила още през февруари.

Около 68,7% от населението в Германия е напълно ваксинирано, далеч под минималните 75%, към които правителството се стреми, поне засега.

Министърът на финансите Олаф Шолц, който се очаква да бъде избран за канцлер от лявоцентристка коалиция следващата седмица, заяви във вторник, че подкрепя задължителната ваксинация, но иска депутатите да гласуват според личната си съвест, а не според партийните позиции по въпроса.

Нарастването на случаите на COVID-19 през последните няколко седмици и пристигането на новия вариант Омикрон предизвикаха предупреждения от учени и лекари, че медицинските услуги в страната могат да бъдат пренатоварени през следващите седмици, освен ако не бъдат предприети драстични действия. Някои болници в южната и източната част на страната вече изпращат пациенти в други части на Германия поради недостиг на легла за интензивно лечение.

Споразумението за това какви мерки да се предприемат беше усложнено от политическата структура на Германия, защото 16-те провинции са отговорни за много от регулациите — и от продължаващия преход на федерално ниво.

Германската агенция за контрол на болестите съобщи за 73 209 новопотвърдени случая в четвъртък. Институтът Роберт Кох също отчете 388 нови смъртни случая от COVID-19, като общият брой от началото на пандемията в страната достига 102 178.

Превод и редакция: Иван Христов