Министър-председателят на Великобритания назначи Специален представител за Западните Балкани в рамките на активизирането на политиката на Обединеното кралство в региона, съобщава официалният сайт на правителството на Обединеното кралство.

Сър Стюарт Пийч ще поеме ролята, след като се оттегли като председател на Военния комитет на НАТО по-рано тази година, роля, която той изпълнява от 2018 г. Преди това е бил началник на щаба на Обединеното кралство.

"Като специален пратеник на министър-председателя сър Стюарт Пийч ще работи с лидерите на Западните Балкани и други представители на региона, както и със съюзници от САЩ и Европа, за да подкрепи и укрепи регионалната стабилност. Неговата работа ще включва също насърчаване на силни демократични институции и отворени общества, подпомагане на справянето със сериозната и организирана престъпност и други общи предизвикателства за сигурността и подкрепа за разрешаването на наследени проблеми като военни престъпления и изчезнали лица. Във връзка с последното Обединеното кралство също ще продължи да ръководи работата по насърчаване на равенството между половете и прилагане на инициативата за предотвратяване на сексуално насилие в конфликти. В Босна и Херцеговина (БиХ) ангажиментът на сър Стюарт ще подкрепи ангажимента на международния върховен представител Кристиан Шмид, който продължава да има пълната подкрепа на Обединеното кралство. В Сърбия и Косово той ще работи с нашите партньори в подкрепа на подпомагания от ЕС диалог между Сърбия и Косово“, се съобщава в изявлението.

Върховният представител предупреди, че Босна и Херцеговина е изправена пред най-голямата екзистенциална заплаха от следвоенния си период и че има реалистична перспектива за по-нататъшно разделение и конфликт. Заедно с международни партньори, Обединеното кралство работи за справяне с всички заплахи за стабилността по силата на Дейтънското мирно споразумение, което е в основата на 26 години трудно спечелен напредък в Босна и Херцеговина. Обединеното кралство също помага за справяне с други регионални предизвикателства, включително подкрепа за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово и борбата срещу организираните престъпни групи. Обединеното кралство ще играе важна роля, като работи директно с правителствата в региона и техните международни партньори, уточняват от Даунинг стрийт номер 10.

"Обединеното кралство е дълбоко ангажирано с европейската сигурност. Западните Балкани изпитват най-голямата заплаха за своята стабилност и сигурност от повече от две десетилетия. Ние носим отговорност да направим всичко възможно, за да запазим ползите, постигнати чрез мир и диалог – не можем да допуснем връщане към насилието и разделението от миналото. Огромният опит и експертиза на сър Стюарт ще укрепят международните усилия за запазване на мира и насърчаване на евроатлантическата интеграция в този ключов регион“, каза премиерът Борис Джонсън.

"Назначаването на сър Стюарт е ясна демонстрация на ангажимента на Обединеното кралство към Западните Балкани, както и към защитата и насърчаването на свободата и демокрацията в региона. Очаквам с нетърпение да задълбочим нашите икономически връзки и връзки в областта на сигурността със Западните Балкани и да работим заедно за възпиране на злонамерени участници. Сър Стюарт ще играе ключова роля в нашия ангажимент“, заяви външният министър на Великобритания Лиз Тръс.

"Като посланик на Обединеното кралство в Северна Македония, аз силно приветствам назначаването на сър Стюарт Пийч за специален представител на министър-председателя за Западните Балкани. В пряко сътрудничество с британските посолства в региона, сър Стюарт ще работи с лидерите на Западните Балкани и нашите съюзници за подкрепа и укрепване на регионалната стабилност. Назначаването му е силен сигнал за продължаващия ангажимент на Великобритания за укрепване на връзките ни със Западните Балкани и за сигурността и просперитета на този важен регион. Очаквам с нетърпение да работя с него“, каза посланикът на Обединеното кралство в РСМ Рейчъл Галоуей.

Политическата ситуация в Западните бе обсъдена на среща на външните министри на НАТО в Рига и ще бъде в дневния ред на срещата на външните министри на Г-7 в Ливърпул, която беше обявена по-рано тази седмица.

Превод и редакция: Иван Христов