Вероятно хората ще трябва да си правят ежегодни реваксинации срещу Covid в продължение на много години напред, каза ръководителят на Pfizer в интервю пред BBC.

Д-р Алберт Бурла каза, че смята, че това ще е необходимо за поддържане на "много високо ниво на защита“.

Той каза, че ваксините са помогнали за спасяването на милиони животи по време на пандемията и без тях "фундаменталната структура на нашето общество би била застрашена“.

До края на годината Pfizer очаква да достави три милиарда дози от своята ваксина с месинджър рибонуклеинова киселина (мРНК), като четири милиарда са планирани за следващата година.

Няколко глобални здравни благотворителни организации смятат парите, които Pfizer, BioNTech и Moderna печелят от пандемията, като неморални.

Pfizer ще генерира най-малко 35 милиарда долара от продажбите на ваксина срещу Covid тази година и цената на акциите й се покачва.

Но докато повечето хора по света вече са си поставили поне една инжекция от препаратите срещу Covid, в части на Африка това е по-малко от един човек на 20.

Д-р Бурла не се извини за реализирането на печалба, като каза, че "в крайна сметка са спасени милиони животи“.

Той продължи; "Спестихме на световната икономика трилиони долари. Това е силен стимул за иновации за следващата пандемия. Но хората ще видят, че ако се включат в играта, за да си осигурят нещо, което спасява животи и спестява пари, има и финансова награда“.

Той отрече обвиненията в печалбарство – казвайки, че една доза е на "цената на храна за вкъщи“ за по-богатите страни, но се продава без печалба на тези с ниски доходи – но приема, че богатите страни като Обединеното кралство са направили поръчки рано и първоначално наличността е била ограничена.

Тъй като трябва да се съхранява при -70C, ваксината Pfizer е трудна за внедряване в страни с ограничени здравни услуги.

Но в рамките на около месец Pfizer казва, че ще пусне нова формулировка на ваксината, която може да се съхранява в продължение на три месеца в хладилник, което според д-р Бурла ще направи "огромна разлика“ за страните от Африка на юг от Сахара.

Бурла изпрати и послание на тези, които не желаят да се ваксинират:

"За тези, които просто се страхуват, единствената емоция на хората, по-силна от страха, е любовта“, каза той.

"Така че аз винаги използвам този аргумент, че решението да получите ваксина няма да повлияе само на вашето здраве, то ще се отрази на здравето на другите и особено на здравето на хората, които обичате най-много, защото те са тези с които ще взаимодействате. Така че имайте смелостта да преодолеете страховете си и да постъпите правилно“.

Превод и редакция: Иван Христов