Днес, по покана на СУ "Св. Кл. Охридски“ – гр. Аксаково, във виртуалната класна стая на 6 "б“ клас се проведе онлайн урок на съдия Валентин Пушевски от Административен съд - Варна с ученици с класен ръководител г-жа Златина Райкова, съобщиха от пресцентъра на съда. За опасностите при общуване във виртуална среда разказа на младите хора съдия Пушевски. В своето изложение съдията се спря на създаването на т. нар. "фалшиви профили“ в социалните мрежи, признаците, по които те могат да бъдат разпознати и как трябва да реагират децата, когато подобен профил навлезе в личното им пространство и прояви агресия.

Да не разкриват своите лични предпочитания и интереси, да не дават прибързана информация къде учат и живеят, какво спортуват, какво правят в свободното си време, защото по този начин стават уязвими за лица , които имат недобросъвестни намерения към тях, ги посъветва съдия Пушевски. Малките участници в открития урок следяха с интерес разказа на магистрата и активно задаваха въпроси, като основно се заинтересуваха от това, какво означава понятието "трафик на хора“ и получиха подробно и на достъпен език обяснение, като бе поставен акцент на това, че децата са най-уязвимият контингент на трафикантите.

Да бъдат внимателни и да се пазят в контактите си във виртуалното пространство, ги напътства съдия Пушевски, като подчерта, че създаването на фалшиви профили е деяние, което подлежи, при сигнал, на разследване.

С благодарност и желание за нови срещи приключи откритият урок с шестокласниците от гр. Аксаково.