Към момента предварителните очаквания са, че ще има един по-добър сезон, значително по-добър сезон от миналата година. Това каза Георги Дучев, изпълнителен директор Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Но – има няколко "но“-та, които са свързани с това, че епидемиологичната обстановка може да се промени във всеки един момент, било заради новия щам, било поради други причини. Има също така някои сериозни опасения, свързани с цената на електроенергията, която вие видяхте какво се случи в последните месеци, а според различни експерти в тази област, това е само началото на един значително по-голям скок, който се очаква не само у нас, а в цяла Европа, и който пряко ще се отрази върху работата на съоръженията“, подчерта Георги Дучев.

Той посочи, че зимният туризъм, в сравнение с летния, е доста капиталоемък подотрасъл, защото в него влизат лифтове, влекове, съоръжения за изкуствен сняг. Електроенергията е доста сериозно перо в зимния туризъм.

Хотелиерите се надяват прогнозите за поскъпване на електроенергия да не се сбъднат, за да има един добър сезон. Към момента на база предварителни резервации ситуацията е оптимистична, допълни той.

Евелина БРАНИМИРОВА