Световните цени на хранителните стоки се повишиха за четвърти пореден месец, стимулирани от силното търсене на пшеница и млечни продукти. Съответните данни бяха публикувани Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO), предава TACC.

Индексът на цените на храните на FAO, който отразява месечните промени в международните цени на основните храни, е 134,4 пункта през ноември, най-високото ниво от юни 2011 г. насам. Тази стойност е с 1,2% по-висока в сравнение с октомври.

По-специално се отбелязва, че най-много са се увеличили цените на млечните продукти: индексът на цените за тази категория стоки се е увеличил с 3,4% спрямо предходния месец. "Наблюдава се голямо глобално търсене на внос на масло и мляко на прах“, поясняват експертите на организацията.

Индексът на цените на зърнените култури на FAO през ноември нарасна с 3,1% спрямо октомври, и с 23,2% спрямо предходната година. Цените на пшеницата достигнаха най-високото си ниво от май 2011 г. "Ръстът отразява силното търсене на фона на ограничени доставки, особено на висококачествена пшеница, докато цените на [ниво] бяха подкрепени“. Индексът на цените на захарта се е повишил с 1,4% през ноември. Този на цените на растителните масла намалява с 0.3%, а на месото - с 0.9%, обясняват още от организацията.

Превод и редакция: Тереза Герова