"В близко бъдеще обновеният сайт на галерията ще предлага виртуални разходки във всяка от залите. Предстои тази идея да бъде осъществена“. Това съобщи директорът на Художествена галерия (ХГ) - Добрич Недко Недков, предаде кореспондент на Радио "Фокус" – Варна. Галерията в Добрич има своя интернет страница от много години, представяйки актуална информация за събития и автори. "С времето установихме и наши партньори дадоха сигнал, че много от нещата в сайта ни не отговарят на съвременните изисквания, трудно се отварят, труден е достъпът. Осъзнахме, че всичко онова, което навремето е вършело прекрасна работа, вече е остаряло. Затова предприехме крачката да обновим нашия сайт. Редизайн го наричаме ние, тъй като общо взето се постарахме да запазим основните менюта на сайта ни. Разликата е, че обновеният е наистина съвременен, с бързи връзки, с възможност да бъде отварян на мобилни устройства - телефон, таблет и т.н., което предният сайта не позволяваше“, каза Недко Недков.

Новите бързи връзки осъществяват препратки към повече информация от самия сайт към другите интернет платформи, които галерията поддържа - Youtube, Instagram, Facebook. По думите на директора на културното ведомство най-голямата придобивка след обновлението е мобилното приложение. То позволява чрез телефон бърза комуникация чрез съобщения и нотификации. Екипът на галерията счита, че този нов формат ще привлече по-голямо внимание и интерес сред младата публика, деца, ученици и най-верните приятели и почитатели. Така бързо и лесно ще се проследява всичко ново, което се случва в галерията.

От стария сайт е запазена основната информация за фондове, автори, постоянни експозиции, като тя е допълнена и осъвременена. Съхранени са някои формати, като представяне на експозицията. Вече има отделни секции за всяка една от изложбените зали. Информацията е текстова и илюстративна.

Следващата стъпка ще е виртуална разходка из всяка една от експозиционните зали. Ще бъде допълнена информацията по раздели - живопис, графика, скулптора. Новост ще бъде представянето на всеки един автор в тези раздели. Годишният календар на галерията трябва да завърши по традиция с Годишната изложба на художниците от дружеството в Добрич. Предвидено е тя бъде официално открита на 9 декември.

Миналата година поради извънредната епидемиологична обстановка тя не се състоя и беше отложена за началото на 2021-ва. Надеждите са, че тази година изложбата ще се състои. Очаква се да бъдат представени около 30 автори. Достъпът до галерията е съобразен с изискванията в сегашната обстановка - зелен сертификат и лична предпазна маска.



Жулиета НИКОЛОВА