Директорите на училищата в общините Смолян, Чепеларе и Баните провеждат допитване сред родителите за тестване за COVID-19 на учениците от 5 до 12 клас, за да може да се върнат присъствено в училище. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Смолян Никола Запрянов от Регионалното управление на образованието – Смолян. Родителите попълват анкета, за да изразят съгласие или несъгласие децата им да бъдат изследвани, за да може да учат в училище, а не от разстояние. Резултатите от допитването ще са ясни през следващата седмица.

По думите на Запрянов, се прави организация за тестване на учениците от 5 до 12 клас в област Смолян, но все още по заповед на министъра на здравеопазването, учебният процес може да започне присъствено само след направата на неинвазивен тест на учениците. Той уточни, че очакват информация дали ще има тестове през следващата седмица за по-големите ученици, за да може да започне тестването и те да влязат в училище. Към момента няма осигурени тестове за големите, а само за малките ученици от 1 по 4 клас.

Запрянов припомни, че към момента изцяло онлайн учат големите ученици в общините Смолян, Чепеларе и Баните, където заболеваемостта е на-висока. В общините Девин и Златоград учениците са на ротационен принцип – по една седмица са в клас, а след това една в електронна среда. В останалите пет общини в областта всички ученици учат изцяло присъствено.

Нели ГЕРГЬОВСКА