Френските власти потвърдиха първия случай на заразен с новия щам на коронавируса "Омикрон“ в столичния регион, съобщава вестник Le Parisien.

Съответните данни бяха потвърдени от регионалната здравна агенция. Щамът е идентифициран при човек, пристигнал във Франция на 25 ноември след пътуване до Нигерия. Сега заразеният и контактувалите с него са поставени под карантина. Все още няма информация за състоянието им.

Това е първият случай на заразяване с този щам в европейската част на Франция и вторият в цялата страна, включително в отвъдморските територии. Първият случай на инфекция с щама "Омикрон“ е регистриран в Реюнион (отвъдморски департамент на Франция, остров близо до Мадагаскар). Преди да пристигнат на Реюнион, заразените са пътували до Мозамбик и са "направили междинна спирка в Южна Африка“.

В неделя министърът на социалните въпроси и здравеопазването на Франция Оливие Веран призна, че вече има носители на новия щам в страната и идентифицирането на подобни случаи е "въпрос на време“.

По последни данни на властите във Франция през изминалото денонощие са открити близо 50 хиляди нови случая на заразени с коронавирус, от началото на епидемията има 7,4 милиона заразени. Средната заболеваемост в страната е 310 случая на 100 хиляди души.

Според френското министерство на здравеопазването около 52 милиона души са си поставили поне една ваксина срещу коронавирус, от които 50,9 милиона са завършили пълния курс. 8,1 милиона французи са реваксинирани. Общо в страната живеят около 67 милиона души.

Превод и редакция: Тереза Герова