Правителството на Словакия предложи план за раздаване на ваучери от по 500 евро на хората над 60 години, ако са ваксинирани срещу коронавирус, пише белградската "Политика“.

Тази мярка, обявена от финансовия министър Игор Матович, трябва да увеличи процента на ваксиниране, който е сред най-ниските в ЕС.

В страна с население от 5,5 милиона души само 46,1 процента от гражданите са били напълно ваксинирани досега.

Управляващата коалиция в Словакия е разделена по отношение на новия план.

Партията "Свобода и солидарност“ се противопостави на това предложение на правителството и заяви, че е готова да подкрепи ваучера в размер на 150 евро.

Посочва се, че сега законопроектът ще отиде на гласуване в парламента и ще е необходима подкрепата на опозицията, за да се приеме този план.

Този ваучер в размер на 500 евро може да се използва в ресторанти, кафенета, хотели или за закупуване на билети за спорт, театър, кино, изложби или концерти.

Може да се използва и за заплащане на услугите на фризьорски салон или фитнес центрове.

Матович каза, че парите от държавата ще означават и "стотици милиони евро допълнителна помощ за секторите, най-силно засегнати от пандемията“ поради правителствените ограничения.

Министерството на финансите изчислява, че за тази мярка за подкрепа на гражданите трябва да бъдат отделени около 500 милиона евро.

Миналия четвъртък Словакия влезе в двуседмично блокиране, което е валидно в цялата страна, тъй като коронавирусните инфекции достигнаха рекордни нива.

Превод и редакция: Иван Христов