След активни действия на полицейски служители от ОДМВР - Шумен по време на специализирана полицейска операция са задържани 13 мъже, незаконно преминали през границата на Република България и двама, които ги превозвали. Това съобщиха от ОДМВР - Кърджали. В хода на проведени целенасочени мероприятия служителите на реда установили, че в лек автомобил Алфа "Ромео“ с пловдивска регистрация 34-годишен мъж от село Подвис превозва шестима мъже, с неустановена самоличност, определящи себе си като мигранти от Афганистан.

Криминалисти от областната дирекция установили, че в лек автомобил Мерцедес без поставени регистрационни табели 28-годишен мъж от село Подвис превозва седем лица с неустановена самоличност, определящи се като мигранти от Афганистан.

Всички 13 мъже на видима възраст от 18 до 33 години са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление във Велики Преслав за установяване на самоличност. За извършени престъпления по чл. 279 ал. 1 от НК са образувани бързи производства. Задържани са и водачите на двата автомобила, с които са превозвани мигрантите. Образувани са досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 281 ал. 2 т.1 и 5 от НК. Изяснява се съпричастността им и към други аналогични случаи, по време на които са установявани мигранти в област Шумен.