Проблемите между Изтока и Запада трябва да бъдат разрешени чрез диалог, "нова студена война“ е против интересите на Унгария, каза външният министър на страната Петер Сиярто, цитиран от електронното издание Hungary Today.

Сиярто заяви, че липсата на диалог и конфликт винаги водят до "опасни ситуации за Централна Европа“. Унгария винаги е подкрепяла отварянето на нови канали за комуникация между Изтока и Запада в Европейския съюз и НАТО, каза той.

"Русия трябва да се разглежда като реалност в региона. Важно е всички да осъзнаят, че Европа, особено Централна Европа, трябва да си сътрудничи с Москва по определени въпроси“, каза той, като даде за пример доставките на енергия. Липсата на сътрудничество в сектора би довела до "сериозна ситуация“.

По отношение на страните, които "виждат Русия като заплаха по исторически или географски причини“, Сиярто отбеляза, че Унгария е допринесла за защитата на въздушното пространство на балтийските държави в две мисии на НАТО и ще направи това отново през следващата година. Унгария вижда тези страни като съюзници.

Сиярто призовава за "разумен, уважителен“ диалог Изток-Запад

"Разумният и уважителен“ диалог между Изтока и Запада е "винаги най-добрият за нас, унгарците и централноевропейците“, заяви Сиярто във видеообръщение, публикувано в сряда.

Във видеото му, записано по време на среща на външните министри на НАТО в Латвия, Сиярто каза:

"Унгария няма никакъв интерес от нова Студена война или от пораждане на психотично състояние, напомнящо на Студена война“.

Външният министър добави, че подобно положение би "накърнило сериозно нашите интереси за национална сигурност“.

Унгария, добави той, подкрепя всички инициативи на НАТО и Европейския съюз, насочени към създаване на по-нататъшни комуникационни канали "между Изтока и Запада, между Русия и НАТО и между Русия и ЕС“, каза министърът.

"Имаме интерес да разрешаваме проблемите чрез диалог, по дипломатически канали“, добави Сиярто.

***

Брюксел. Марош Шефчович заяви, че ЕС иска да сключи споразумение с Обединеното кралство в петък, за да поддържа свободния поток на лекарства към Северна Ирландия, но е готов на едностранни действия, за да гарантира, че това ще се случи, пише европейската редакция на Politico.

Шефчович, еврокомисарят, водещ преговорите с Обединеното кралство относно търговския протокол за Северна Ирландия, каза пред депутатите в Белфаст в сряда, че споделя чувството им за безпокойство, че стотици британски медицински продукти скоро може да спрат да се разпространяват в Северна Ирландия, защото не отговарят на регулаторните изисквания на ЕС.



Той каза, че се надява да постигне съвместно споразумение, което да реши проблема по време на среща в петък с водещия преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост.

Протоколът, договорен като част от Споразумението за оттегляне от 2019 г., запазва Северна Ирландия в рамките на единния пазар на стоки на ЕС — и все още подлежи на европейските стандарти за лекарства. Докато много британски стоки, подлежащи на нови проверки в пристанищата на Северна Ирландия, могат да се доставят от Република Ирландия или другаде в ЕС, това не е така за лекарствата, много от които се купуват на едро и се разпространяват чрез Националната здравна служба на Обединеното кралство .

Обединеното кралство и ЕС се споразумяха за едногодишно освобождаване от прилагане на стандартите на ЕС за лекарства, доставяни от Великобритания до Северна Ирландия, гратисен период, който изтича на 1 януари.

Позовавайки се на неприемливо високите регулаторни разходи, британските производители на генерични лекарства вече уведомиха Министерството на здравеопазването на Северна Ирландия, че ще спрат да доставят повече от 2000 продуктови линии до тази дата, ако правната безизходица не бъде прекъсната.

Шефчович, който говори пред парламента на Северна Ирландия чрез видеовръзка от Брюксел, каза на депутатите, че решаването на проблема с доставките на лекарства е бил на първо място в дневния му ред на преговорите през последните четири седмици, добавяйки, че неговата страна е внесла предложения до Обединеното кралство, обещавайки да приеме ново законодателство на ЕС като част от по-широки решения в края на юни и средата на октомври.

По време на сесията Шефчович каза, че Европейската комисия е готова да продължи със законодателството, променящо правилата на ЕС, свързани с веригата за доставки на Северна Ирландия за британски лекарства.

"Знам, че времето изтича и ще настоявам отново този петък в дискусията с лорд Фрост, за да разреша този въпрос. В същото време също трябва да бъда много, много ясен, че сме готови да се движим сами, ако това не е възможно да прокараме на този етап съвместния подход“, каза Шефчович.

***

Лондон. Четвъртата доза от препаратите срещу Covid-19 е все по-близо за британците, след като правителството в Лондон спешно сключи сделка за закупуване на допълнителни 100 милиона дози, които ще бъдат поставени за защита срещу вариантите на коронавируса, пише The Times.

Саджид Джавид, министър на здравеопазването, се съгласи да закупи достатъчно допълнителни дози, за да повтори цялата програма за ваксинация до момента и обеща, че Националната здравна система ще продължи да е отдадена на ваксините.

Сделката, която вероятно ще струва повече от 2 милиарда британски лири, беше ускорена в отговор на опасенията, че вариантът на Омикрон може да заобикаля настоящите ваксини и включва клаузи, даващи достъп до такива, които са модифицирани, за да се използват срещу бъдещите варианти.

Изданието отбелязва, че правителството на Обединеното кралство разчита на "бустерна програма на стероиди“, за да защити населението.

Обединеното кралство вече е открило най-малко 32 случая на варианта Омикрон, въпреки въвеждането на бърза забрана за пътуване от много южноафрикански държави, след като вариантът беше съобщен за първи път в Южна Африка и Ботсвана. Въпреки че няма твърди доказателства, че вариантът ще заобиколи настоящите ваксини, учените изразиха опасения, че има потенциал да го направи предвид броя на мутациите в частта от вируса, към която са насочени ваксините.

На всички възрастни в Англия ще бъде предложена бустер доза до края на януари, като правителството разполага с достатъчно запаси за това. Това предполага, че новите дози, които се набавят, ще бъдат за допълнителни бустери или четвърти ваксини и за пълно покриване на тези на възраст под 18 години.

***

Брюксел. Референциите за пола скоро ще изчезнат от белгийските документи за самоличност, съобщава Le Figaro. Както предава изданието, министрите на правосъдието и вътрешните работи са подготвили законопроект, целящ да премахне споменаването на "двоични категории като мъже и жени“, които в Белгия са признати за "противоконституционни“. Джесика Соорс, говорител на държавния секретар по въпросите на равенството между половете, равните възможности и многообразието, увери, че правителството се ангажира бързо да превърне тази визия в реалност.

Както припомня вестникът, през 2019 г. Конституционният съд на Белгия намери необосновано "рестриктивни“ и следователно "дискриминационни“ разпоредби на закона за транссексуалните хора, които не позволяваха на "небинарните“ хора да регистрират пола си в документите.

Първоначално белгийското правителство предложи "всеки, който не признава избора между мъж и жена“, да посочи пол "X“ в колоната. В крайна сметка обаче белгийската изпълнителна власт реши напълно да изключи споменаването на пола от личните карти, отбелязва вестникът. Органите на вътрешните работи все още трябва да обмислят технически аспекти, включително въздействието на тази забрана върху пътуванията на белгийски граждани и издаването на нови лични карти.

В бъдеще правителството обмисля въпроса за регистриране на пола по "инклузивен“ начин. Това може да стане с помощта на категорията "трети“ или "небинарен“ пол или по някакъв друг начин, уточняват белгийските медии. Властите обещават да проведат мащабно обществено обсъждане на тази тема в парламента с участието на експерти.

Както припомня вестникът, от 1 януари 2018 г. транссексуалните хора в Белгия могат официално да променят пола и името си в документи, без да е необходимо да отговарят на определени медицински условия. "За да промените гражданския си пол, достатъчно е транссексуалният човек да бъде дълбоко убеден, че неговият пол при раждане не съответства на дълбоките му чувства, неговия пол“, уточнява белгийската федерална обществена служба.