Община Пловдив организира безплатен скрининг за превенция на репродуктивното здраве, съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от Общината. Прегледите ще се извършват в "Диагностично-консултативен център І" – Пловдив

Община Пловдив стартира от днес кампания за превенция на репродуктивното здраве. До 15 декември, желаещите да бъдат изследвани безплатно, могат да се запишат като изтеглят необходимите документи от сайта на общината, от секция "Обяви“ или ги попълнят на място в канцеларията на "Диагностично-консултативен център І – Пловдив" (Понеделник пазара), където ще се извършват прегледите.

Кампанията е насочена към мъже и жени на възраст до 35 години и за нея са предвидени 15 хил. лв. от общинския бюджет, които ще обхванат 180 желаещи. Скринингът включва прегледи за жените при специалист акушер-гинеколог с вземане на цитонамазка и изследване на Антимюлеров хормон, а за мъжете преглед при уролог за наличие на варикоцеле, изследване на спермограма по критериите на СЗО и виталност на сперматозоидите.

Средствата за прегледите са осигурени от бюджета на Община Пловдив и са одобрени от Общинския съвет.