Време е да надграждаме. Това каза Н. В. Цар Симеон II в интервю за Радио "Ватикана", съобщиха от пресофиса на Цар Симеон II. По повод 16-ата световна среща на българските медии в Рилския манастир, Цар Симеон заяви: "Самата идея на директора на БТА Кирил Вълчев да събере медиите в Рилския манастир като интелектуална, умствена и духовна нагласа, ми се стори прекрасна и затова приех да открия медийната среща. Мисля, че това би било чудесно и полезно за публиката – слушатели, зрители, читатели - да усетят, че има нещо малко повече отколкото чисто и просто и само злободневното, а че има и извисяване. Например Франция, която е имала всякакви режими и системи, крале, император, но от всеки един от тези режими французите по нещичко са запазили и го уважават и така надграждат. Нейната история е не само богата, а и впечатляваща, което дава самочувствие на самите французи. Мисля, че и ние можем да го приложим, макар и по един по-скромен начин“.

"Връщам се към нашето правителство, което бе от две партии: НДСВ с ДПС, а след това участвах в тройната коалиция, която беше още по-широка, за да може с това широко ветрило да се представим пред Европа и да покажем, че голяма част от населението подкрепят идеята да се присъединим към ЕС, което беше много важно.

Би било идеално, ако всички мислят съвсем чистосърдечно, а не само демонстративно, и с това да се постигне нормално управление с правителство, парламент и т.н. Но аз също се питам коя кауза би могла да обедини и да бъде двигателя за подобна инициатива, освен родината и отечеството. Не виждам какво сега може да се предложи, защото тогава каузата бе ЕС. И това наистина обедини всички. Мисля за подобряването на обществото и коригирането на някои недостатъци и грешки, има толкова много. И ако човек наистина го желае, мисля, че може да се мобилизираме за едно общо добро, какво по-хубаво от това всички да сме доволни. Трудно ми е да давам съвети, но мисля за онова, за което стана дума на медийната среща в Рилския манастир, за малко повече алтруизъм, скромност и диалогичност. Всеки да отстъпи малко от своето, няма да кажа его, защото изглежда, че човек визира един или друг, но да се стигне до един диалог, който да доведе до това, което очакват и избирателите – да има редовно правителство и редовно управление“, коментира Симеон II.

"Много е важно да излезем от нашите граници и разширим мирогледа си, още повече при наличието на новите модерни връзки и медии. Нека погледнем в нашата история и припомним моменти, когато се говори за България или по какъв повод можем да се гордеем или да видим някаква връзки, например Италия и България, покрай сватбата на моите родители. Такива моменти трябва да се помнят, защото това не е въпрос на политически предпочитания или убеждения и идеология, а въпрос на историята на България и с това мисля, че всички трябва да се гордеем, и да допринасяме, но да не я забравяме. От историята може да се черпят много поуки, особено за политиците. Историята не е, както се шегувам понякога, само за стари професори, а напротив за всеки, защото ако човек си познава историята, и световната също, много грешки могат да се избегнат и няма да се повторят, ако сме наясно с миналото. Това е много важно в политиката, защото познавайки миналото, може да се коригира бъдещето или настоящето“, каза още той.