Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия е задържала агент на военното разузнаване на Украйна, изпратен в страната да извърши терористичен акт. Освен това ФСБ съобщава и за задържането на двама агенти на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), които са събирали данни за стратегически обекти на територията на страната, предава ТАСС.

"Служители на органите за сигурност задържаха агент на Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, изпратен на територията на страната ни с цел извършване на терористичен акт“, се отбелязва в съобщението на ФСБ.

Задържаният е жител на Киевска област Александър Викторович Цилик, роден през 1998 г. "Той призна, че е бил вербуван и е действал по указание на подполковник Кириловец Максим Леонидович, роден 1988 г., началник на сектора - служител на оперативната група на Оперативния отдел на Специалния резерв на Главно разузнавателно управление на ГУР на Министерството на отбраната на Украйна“, заявяват ФСБ. Атаката е била планирана да бъде извършена чрез взривяване на две самоделни взривни устройства с обща маса 1,5 кг в тротилов еквивалент.

"Бяха задържани двама агенти на Службата за сигурност на Украйна – Зиновий Зиновиевич Ковал, роден през 1974 г., и синът му Игор Зиновиевич Ковал, роден през 1999 г., които пристигат в Русия, за да събират информация и да направят снимки и видеозаписи на стратегически важни животоподдържащи предприятия и транспортна инфраструктура“, казват от ФСБ в отделно съобщение.

Според ФСБ "задържаните са признали, че са били вербувани от настоящия служител на отдела на СБУ в Тернополска област, полковник Василий Василиевич Ковалик, роден през 1973 г., който им е възложил задачата да събират информация за стратегически обекти за награда от 10 000 долара."

От ФСБ също съобщиха, че в колата на задържаните са открити късоцевни и автоматични оръжия, както и лични предпазни средства, които са изпратени за проверка.

Превод и редакция: Иван Христов