Четвъртата доза от препаратите срещу Covid-19 е все по-близо за британците, след като правителството в Лондон спешно сключи сделка за закупуване на допълнителни 100 милиона дози, които ще бъдат поставени за защита срещу вариантите на коронавируса, пише The Times.

Саджид Джавид, министър на здравеопазването, се съгласи да закупи достатъчно допълнителни дози, за да повтори цялата програма за ваксинация до момента и обеща, че Националната здравна система ще продължи да е отдадена на ваксините.

Сделката, която вероятно ще струва повече от 2 милиарда британски лири, беше ускорена в отговор на опасенията, че вариантът на Омикрон може да заобикаля настоящите ваксини и включва клаузи, даващи достъп до такива, които са модифицирани, за да се използват срещу бъдещите варианти.

Изданието отбелязва, че правителството на Обединеното кралство разчита на "бустерна програма на стероиди“, за да защити населението.

Обединеното кралство вече е открило най-малко 32 случая на варианта Омикрон, въпреки въвеждането на бърза забрана за пътуване от много южноафрикански държави, след като вариантът беше съобщен за първи път в Южна Африка и Ботсвана. Въпреки че няма твърди доказателства, че вариантът ще заобиколи настоящите ваксини, учените изразиха опасения, че има потенциал да го направи предвид броя на мутациите в частта от вируса, към която са насочени ваксините.

На всички възрастни в Англия ще бъде предложена бустер доза до края на януари, като правителството разполага с достатъчно запаси за това. Това предполага, че новите дози, които се набавят, ще бъдат за допълнителни бустери или четвърти ваксини и за пълно покриване на тези на възраст под 18 години.

Превод и редакция: Иван Христов