Минималната пенсия планираме през следващата година да бъде 370 лв. плюс надбавка от 60 лв. поне за първите 6 месеца с COVID мерките. Това каза министърът на финансите Валери Белчев в рубриката "Властта говори! Открито“ във фейсбук страницата на Министерския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Бюджетът за 2022 г. е на държавата. Това, че няма редовно правителство, не означава, че МФ ще спре да работи. Законът изисква МФ да внесе бюджет. Политическите партии имат различни желания и планове, но нашата роля като служебен кабинет е да спазваме закона и да държим стабилността. Ние сме длъжни да внесем бюджет. Коалиционните преговори не са приключили и не знаем накъде ще отидат. Нямаме правото и възможността да чакаме това“, заяви Белчев.

"За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. Искаме да се погрижим за доходите на българите – те да не спадат и да не страдат от движенията в икономиката, покачването на цените и т.н. Много е важно абсолютната стойност на доходите на пенсионерите да не спада. Досега имаха доход от 420 лв. Нашата цел е този доход да не спада и да продължим да плащаме същите средства. За да избегнем риска, когато отпоаднат COVID мерките, да спадне. Направихме предложение базовата пенсия да бъде 370 лв. и да има 60 лв. надбавка и да стане общо 430 лв. Когато пандемията приключи, в най-лошия случай пенсионерът ще получава 370 лв. Пенсионна реформа не сме в позиция да правим. Минималната пенсия планираме да бъде 370 лв. плюс COVID надбавка от 60 лв.“, добави министърът.

"3.8 млрд. сме изтеглили дотук. Приходната част върви добре. Не планираме до края на годината да правим допълнителни емисии. Към ноември месец разполагаме с излишък. Шоково харчене няма да има. Има планиран дефицит, но е твърде вероятно бюджетът да приключи балансиран, дори с излишък. Не планираме да издаваме нов дълг и е твърде вероятно да имаме малък излишък“, коментира той.

"Прегледахме целия списък с договорките на политическите партии и намирам, че почти всички от тях са включени в нашето предложение. Ние не сме в позиция да планираме структурни промени. Изхождаме от базов сценарии и вървим по него. Той е твърде близо до това, което очакват политическите партии“, каза още Белчев.

"Инфлацията притеснява всички. Тя не е чак толкова висока. Засили се в края на годината заради ръста в цената на газа и електроенергията. По последни прогнози вероятно темпът ще бъде овладян в следващите няколко месеца. Не очаквам шокови инфлации следващата година“, каза още министърът. По думите му добавката от 60 лв. е компенсиране, както досега. "Искаме да избегнем риска, когато паднат надбавките, някои да се върне на 300 лв. Механизмът е същият", каза още той.