От понеделник или най-късно от вторник всички ученици трябва да бъдат обратно в клас. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в интервю за предаването "Тази сутрин“ по БТВ. По думите му трябва всички деца да бъдат върнати в училище. "Очевидно не може да се случи това с тестването два пъти в седмицата заради тестовете. Получаваме около 2-3 пъти по-малко, което стига само за малките класове. Трябва да се промени заповедта, за да се върнат в училище всички ученици. Надявам се днес заповедта да бъде променена. Не трябва да се разсъждава на ниво човек. За мен системен проблем е, че когато заседава експертния съвет ние нямаме наш представител. Това нещо трябва да се промени. По закон работа на Министерство на здравеопазването е да взема тези решения“, посочи Денков.

"Обсъждат се различни варианти. От понеделник или най-късно от вторник всички ученици трябва да бъдат обратно в клас. Искаме с наличните тестове, които има, да осигурим връщането на всички ученици в клас“, заяви Денков.

По думите му от МОН искат или да се разредят тестовете, или да отпаднат там, където не е тъмночервена зона, за да има за тестване там, където училищата попадат в тъмночервената зона. "Не знам за колко теста става дума и докато не чуя ясна бройка и докато не получим съгласието на родителите, не можем да направим нищо. Със сигурност от днес за понеделник не можем да върнем големите ученици в училище.

"За мен е много важно учителите да не се изкушат веднага да започнат да изпитват учениците след връщането им в клас, а първо те да могат да се социализират. Учебният материал не трябва да бъде съкращаван с една четвърт, но трябва да осигурим време за някои ученици, за да могат да наваксат в материал в края на учебната година или в началото на следващата“, каза още той.

"В момента, в който се взе решението за сертификатите, ние бяхме в епидемичен взрив и България беше на път да излезе извън контрол. Аз обаче се предоверих на това, че ще има тестове. Просто това не стана. Почувствах се сам в идеята да върнем децата в училище. Къса се връзката, защото нямаме наш представител при обсъждането на решенията. Министър Кацаров предполагам също е очаквал да има достатъчно тестове за учениците. Не знам защо не стана. С министър Кацаров имаме обсъждания, експертите при него обаче нямат чуваемост за чувствителността в нашата система. Ние трябва да пуснем запитване до родителите, трябва да обобщим резултатите, да разпределим тестовете. Аз си говоря лично с министър Кацаров и понякога разговорите са продуктивни. Липсва усещане, че това е толкова важно да се случи. Почувствах се в капан. Имаше заповед, че трябва да има тестване, но тестове няма и после защо децата не са в училище. Имах разговори с премиера и президента. Мисля, че бяхме чути. Мисля, че трябва да има решение в рамките на днешния ден. Ако такова има, се надявам да успеем да разпределим тестовете, за да може в понеделник училищата, които успеят да се организират, да стартират присъствено, а другите - от вторник“, заяви министърът.

По думите му ако заповедта на здравния министър се промени и тестовете стигнат, ще тръгнат всички на училище присъствено. "Аз стопирах категорично идеята родителите да плащат тестовете на децата си, с изключение на тези в частните училища. За държавните училища трябва да се плащат само тестовете за учителите“, допълни Денков.

"Трябва да престана да давам здравни отговори и да се фокусирам върху това къде имаме дефицити и как да ги решим. Сериозно се обсъжда дали учебната година да започне от 1 септември или първата седмица на септември. Това решение ще се вземе след много внимателно обсъждане с родителите и социалните партньори. За най-малките могат да се дадат допълнителни една - две седмици в края на тази учебна година, за да се навакса с материала. Много трудно се удължава учебната година, защото има график и изпити. Малко по-рано стартиране на учебната година е по-лесно без да се нарушават графици", коментира той.

Денков заяви, че коалиционният кабинет е пъзел и той не участва в тези преговори. По думите му ако Кирил Петков е премиер, а Асен Василев - финансов министър, това му се струва конструкция, в която ще може да се работи добре.