Референциите за пола скоро ще изчезнат от белгийските документи за самоличност, съобщава Le Figaro. Както предава изданието, министрите на правосъдието и вътрешните работи са подготвили законопроект, целящ да премахне споменаването на "двоични категории като мъже и жени“, които в Белгия са признати за "противоконституционни“. Джесика Соорс, говорител на държавния секретар по въпросите на равенството между половете, равните възможности и многообразието, увери, че правителството се ангажира бързо да превърне тази визия в реалност.

Както припомня вестникът, през 2019 г. Конституционният съд на Белгия намери необосновано "рестриктивни“ и следователно "дискриминационни“ разпоредби на закона за транссексуалните хора, които не позволяваха на "небинарните“ хора да регистрират пола си в документите.

Първоначално белгийското правителство предложи "всеки, който не признава избора между мъж и жена“, да посочи пол "X“ в колоната. В крайна сметка обаче белгийската изпълнителна власт реши напълно да изключи споменаването на пола от личните карти, отбелязва вестникът. Органите на вътрешните работи все още трябва да обмислят технически аспекти, включително въздействието на тази забрана върху пътуванията на белгийски граждани и издаването на нови лични карти.

В бъдеще правителството обмисля въпроса за регистриране на пола по "инклузивен“ начин. Това може да стане с помощта на категорията "трети“ или "небинарен“ пол или по някакъв друг начин, уточняват белгийските медии. Властите обещават да проведат мащабно обществено обсъждане на тази тема в парламента с участието на експерти.

Както припомня вестникът, от 1 януари 2018 г. транссексуалните хора в Белгия могат официално да променят пола и името си в документи, без да е необходимо да отговарят на определени медицински условия. "За да промените гражданския си пол, достатъчно е транссексуалният човек да бъде дълбоко убеден, че неговият пол при раждане не съответства на дълбоките му чувства, неговия пол“, уточнява белгийската федерална обществена служба.

Превод и редакция: Иван Христов