Учениците от област Бургас преминават на нов режим на обучение от днес. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. От получена от Регионалната здравна инспекция информация относно завишена заболеваемост от COVID-19 за периода 15 ноември - 28 ноември т.г. в региона, става ясно, че за общините Созопол и Царево е достигната 14-дневна заболяемост над 500 на 100 хиляди души. За общините Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец е достигната 14-дневна заболяемост между 250 и 500 на 100 хиляди души. За общините Айтос, Малко Търново, Несебър, Приморско, Руен и Сунгурларе заболяемостта е под 250 на 100 хиляди души.

Това е причината за промяна в начина на обучение в областта, считано от днес, по следния начин:

- за училищата от общините Айтос, Малко Търново, Несебър, Приморско, Руен и Сунгурларе образователният процес ще се провежда присъствено за всички ученици от I до XII клас;

- за училищата от общините Созопол и Царево директорите следва да организират обучение от разстояние в електронна среда, освен за учениците от I до XII клас, които се тестват два пъти седмично с бързи антигенни тестове или когато най-малко 50% от учениците в паралелката разполагат с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или за отрицателен резултат от лабораторно изследване.

- за училищата от общините Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец ще се премине на ротационен принцип на обучение. Той няма да важи за учениците от I до XII клас в тези 5 общини, които са тествани два пъти седмично с бързи антигенни тестове или когато най-малко 50% от учениците в паралелката разполагат с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или за отрицателен резултат от лабораторно изследване.