Американската фармацевтична компания "Модерна“ може да е готова с бустер за Омикрон варианта на Covid-19 дцо месец март догодина, като дотогава той ще е изпитан и одобрен от властите на САЩ за поставяне на населението, заяви президентът на компанията в сряда, събощава Reuters.

Стивън Хоге каза, че вярва, че бустерните ваксини, носещи гени, специално насочени към мутации в новооткрития вариант на Омикрон, биха били най-бързият начин за справяне с всякакви очаквани намаления на ефикасността на ваксината, които може да причини.

"Вече стартирахме тази програма“, каза той пред Reuters.

Компанията също така работи върху мултивалентна ваксина, която ще включва до четири различни варианта на коронавирус, включително Омикрон.

Това може да отнеме още няколко месеца, каза той.

Съединените щати идентифицираха първия си случай на COVID-19, причинен от варианта Омикрон в Калифорния, съобщиха в сряда Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Омикрон, определен като "вариант на безпокойство“ от Световната здравна организация, се проучва, за да се види дали е по-заразен или причинява по-тежко заболяване от другите варианти и дали може да избегне настоящите ваксини, но междувременно по света се налагат крути мерки в подготовка за появата му в най-скоро време.

Предвид предварителни насоки от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, която изисква клинично тестване в средата на етапа, Хоге каза, че процесът може да отнеме три или четири месеца.

Moderna ще може да произведе ваксината, докато все още провежда тестовете, каза Хоге, за да бъде готова за пускане възможно най-скоро.

Както уточнява Reuters, в Съединените щати лицензираните ваксини срещу грип могат да се актуализират всеки сезон чрез заместване с нови щамове на вируса, за които се смята, че е най-вероятно да причинят заболяване през предстоящия грипен сезон, без да са необходими големи клинични проучвания.

Превод и редакция: Иван Христов