Главният епидемиолог на Израел Салман Зарка заяви в сряда, че Израел трябва да помисли за задължителна ваксинация, с която да бъдат пречупени всички, отказващи да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, идея, която отразява законодателството, което се разглежда в няколко европейски държави, пише The Times of Israel.

"Мисля, че трябва да разгледаме всички възможности, включително опцията за задължителна ваксинация в Държавата Израел“, каза Зарка пред Радио 103FM

Той подчерта, че мнението е само негово, а не на здравното министерство.

"Този вариант за налагане на ваксина в Държавата Израел, подобно на няколко държави в света, независимо дали в контекста на законодателството или в контекста на други средства, трябва да бъде разгледан, трябва да бъде обмислен“, каза той.

По думите му, спокойния подход към ваксинацията в Израел застрашава продължаващия успех на кампанията за бърза ваксинация, въведена по-рано тази година.

"Подходът в Израел, за разлика от някои страни по света, е по-възможен, по-приобщаващ, дава повече време да се оставят хората да вземат своите решения. Има си цена“, каза той. "В Израел има 680 000 души, които изобщо не са били ваксинирани. Непрекъснато се опитваме да стигнем до тях.За мен е съвсем ясно, че те не са анти-ваксъри, но като гледаме какво се случи с нас в четвъртата вълна на епидемията, която засегна неваксинираните повече от другите, трябва да се помисли как ще бъдат ваксинирани такива хора.

Въпреки това той подчерта, че няма да има "изненадващо“ законодателство, което да налага ваксинацията.

Въпреки това министърът на жилищното строителство Зеев Елкин каза пред Армейското радио, че вярва, че задължителната ваксинация е запазена марка на диктатурите.

"Не мисля, че има държава, която да действа по този начин, с изключение на диктаторски държави“, каза той. "Възможно е да се насърчи ваксинацията или да се даде отрицателен стимул на неваксинираните, но не и да се задължава по закон.

Досега само Ватикана е наложила задължителна ваксинация, но изглежда към нея ще се присъединят и няколко други европейски нации.

Миналия месец Австрия обяви, че ще направи ваксинациите срещу коронавирус задължителни от февруари. Страната вече беше наложила ограничения за движение на тези, които не са ваксинирани или наскоро възстановени от вируса, като в началото на ноември стана първата страна от ЕС, която им нареди да останат у дома.

Гърция обяви задължителни ваксини за лица над 60 години, като неваксинираните хора са изправени пред глоби, ако не спазват правилата.

Следващият канцлер на Германия каза във вторник заяви, че ще подкрепи предложението за налагане на задължителна ваксинация срещу коронавирус за всички през следващата година.

Превод и редакция: Иван Христов