Гръцкият парламент в сряда одобри задължителна ваксинация срещу Covid-19 на хората над 60 години, които ще бъдат глобявани при отказ да се съобразят с волята на депутатите, пише Kathimerini. Законодателите оправдават мярката със страха от все още непоявилия се в южната ни съседка вариант Омикрон.

Законопроектът, подкрепен от дясноцентристкото правителство и лявоцентристка опозиционна партия, но отхвърлен от всички други опозиционни партии, е насочен към възрастовата група на страната, която е най-уязвима от смърт или интубация от коронавирус, обяснява изданието.

Около 17% от гърците на възраст над 60 години все още не са ваксинирани. Те имат срок до 16 януари, за да получат първите си дози, или ще бъдат глобени със 100 евро за всеки месец, в който остават неваксинирани.

Партиите, които се противопоставиха на мярката, заявиха, че тя е твърде строга към хората с ниски доходи, които не искат да бъдат ваксинирани.

Премиерът Кириакос Мицотакис каза, че неохотно е предложил мярката поради "категорични“ факти: девет от 10 гърци, които умират от COVID-19, са на възраст над 60 години; Седем от 10 интубирани пациенти в интензивни отделения принадлежат към същата възрастова група, а повече от осем от 10 от тях не са ваксинирани.

Мицотакис каза по време на дебата, че 17% неваксиниранинад 60 години "е твърде голям процент, за да се игнорира“.

"Несъмнено е, че това са хората, които са изправени пред най-висок риск“, каза той. "Но те също са тези, които, тъй като са незащитени, обсаждат обществената здравна система, лишавайки от лечение на хиляди други хора с много сериозни здравословни проблеми“.

Миналия месец правителството затегна ограниченията за неваксинираните, като наложи тестове за всички несъществени магазини, услуги и места, включително кафенета на открито. Длъжностните лица казват, че това е предизвикало скока на ваксинациите - но не и сред тези над 60 години.

Мицотакис каза, че през последните три седмици са били направени почти 2 милиона срещи за ваксинация. Но от 580 000 неваксинирани хора на възраст над 60 години, само 70 000 са направили първа среща за инжектиране.

"Не ме интересува дали мярката ще ми струва допълнителни гласове на изборите“, каза Мицотакис. "Убеден съм, че постъпваме правилно и съм убеден, че тази политика ще спаси животи“.

Задължителната ваксинация няма да се прилага за хора, които са се възстановили от COVID-19 през последните шест месеца, или които имат сериозни здравословни проблеми - като аутизъм или епилепсия. Глобите ще бъдат добавени към данъчните сметки след кръстосана справка с бази данни за държавно социално осигуряване и ще бъдат вкарани в държавната национална здравна система.

Южната ни съседка, която има население близо 11 милиона души, досега е регистрирала повече от 18 000 смъртни случая и близо 950 000 инфекции от вируса - нито една досега от варианта на омикрон. Приблизително една четвърт от възрастното население остава неваксинирано.

Правителството изключи ново общо блокиране. Гърция наложи задължителна ваксинация през лятото на здравните работници и спасителите на пожарната служба, като тези, които не спазват изискванията, бяха отстранени от работата си за неопределено време без заплащане.

Превод и редакция: Иван Христов