САЩ трябва да признаят, че повечето от прогнозите на Русия относно развитието на събитията в Близкия Изток се оказаха верни. Това пише британският политолог и историк Анатол Ливен в статия за списанието Foreign Policy.

В очите на западните политици Русия се разглежда като "ревизионистка“ сила, която се опитва да промени статуквото и да оспори уж базирания на правила международен ред, пише авторът.

Въпреки това, в Близкия Изток, където САЩ посяха много раздори през последните двадесет години, има различно виждане. Според експерта години по-късно противопоставянето на Москва срещу регионалната политика на Вашингтон се оказва оправдано не само от гледна точка на Русия, но дори и на самите американци и техните съюзници.

Руският президент Владимир Путин се противопостави на въвеждането на американски войски в Ирак през 2003 г., тъй като предвиждаше разпадането на страната поради рязкото нарастване на ислямския екстремизъм, се припомня в статията. "Може би американците е трябвало да се вслушат в руския съвет?“, пита експертът.

Политологът припомня ситуацията в Либия след свалянето на режима на Муамар Кадафи и въстанията в Египет, Сирия и други страни от региона през 2011 г. Русия се страхуваше от победата на ислямистите и от възраждането на терористичните бази.

Някои американски представители посъветваха тогавашния президент на САЩ Барак Обама да не се ангажира с опити за сваляне на режима на Башар Асад в Сирия поради риска от завземане на властта от "Ислямска държава“.

Отбелязва се, че Москва е успяла да повлияе на подписването на ядрената сделка с Иран през 2015 г., но Вашингтон е могъл да постигне много по-благоприятно споразумение с Техеран, ако беше послушал съветите на Русия по този въпрос още през 2002-2003 г.

Историята на Близкия Изток показа, че поне в тази област има солидна основа за сътрудничество между двете държави, но за по-нататъшното развитие на диалога САЩ трябва да признаят, че Русия се оказа права редица пъти, а те – не.

***

Анкара. Турция следи отблизо военната мобилизация на американските войски в гръцкото пристанище Александруполис, но не става дума за разполагане, съобщава вестник Hurriyet, като се позовава на информация от Министерството на отбраната в Анкара.

Събеседниците на изданието уверяват, че САЩ изпращат единици техника в рамките на операция Atlantic Resolve, и допълват, че това са стратегически трансферни и логистични дейности, които се извършват от 2014 г. насам.



"Дейностите, които се извършваха над Балтийско море, наскоро бяха извършени през Дедеагач (Александруполис). Това са стандартни дейности, които включват ротация на собствените логистични и бойни елементи на САЩ към Европа, за да допринесат за европейската сигурност, като ги обучават за определен период от време и след това ги връщат обратно“, поясняват източниците.

В този контекст няма струпване на сили, допълват източниците.

Същите източници отговориха на въпроса относно заявката на Турция за F-16 от САЩ: "Предадохме нашата заявка F-16 на САЩ. Тя е в процес на оценка. Ще видим заедно как ще се развие този въпрос, когато бъде предаден на Конгреса“, казаха те.

15 самолета F-15E, принадлежащи на ВВС на САЩ, пристигнаха в авиобаза в Гърция в подкрепа на многонационално тренировъчно събитие в навечерието на подписването на актуализирания нов протокол от Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната (MDCA) между Атина и Вашингтон.

Самолетът ще подкрепя операцията Castle Forge, която ще се проведе в рамките на военното сътрудничество в Черноморския регион. Учението Castle Forge има за цел повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците от НАТО във връзка със стратегията за колективна отбрана на САЩ в Черноморския регион и подобряване на способността на съвместните сили да реагират гъвкаво по време на криза, се казва в изявление на гръцките военновъздушни сили.

***

Москва. Ръководителите на петролните и газови компании оглавиха тазгодишната класация за най-високи заплати в Русия през 2021 г. Приходът им е 3 милиона долара годишно, което е с 9% повече в сравнение с 2020 г., пише списание Forbes.

Второто място в класацията заемат изпълнителните директори на фирмите от тежката индустрия. Приходът им е 2,2 милиона долара, което е с 20% повече от предходната година. На трето място са ръководителите на телекомуникациите с приходи от 1,9 милиона долара, което е с 46% повече от 2020 г.

Следващи в класацията са топ мениджърите на търговски и инвестиционни банки, търговски вериги, транспортни, застрахователни и строителни компании, производители на потребителски стоки, земеделски стопанства и фармацевтични компании.

Класацията на 12-те индустрии в руската икономика с най-високо ниво на заплащане на ръководителите тази година се основава на данни от шест консултантски агенции, специализирани в подбора на висши ръководители: Ward Howell, RosExpert, Odgers Berndtson, Horton International, Transearch, Recruitment boutique S.M.Art,, пояснява Forbes.

Рейтингът се основава на размера на възнаграждението, което компаниите са платили на топ мениджърите през 2020 г. или на назначилите през 2021 г.

***