В телевизионно интервю с Найджъл Фараж, което ще бъде излъчено в сряда вечер по GB, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обвини херцогинята на Съсекс в "много неуважително“ отношение към кралица Елизабет II, отбелязва британският вестник The Times.

Тръмп призна, че "не е фен“ на Меган Маркъл и изрази мнение, че тя използва и манипулира принц Хари. Освен това – според бившия лидер на Белия дом, тя разваля отношенията на съпруга си с кралското семейство."Мисля, че тя се държи много неуважително към кралското семейство и, което е по-важно, към самата кралица“.

В същото време самата Елизабет II беше описана от Тръмп като "велика жена и историческа личност“. Бившият американски президент се срещна с британския монарх два пъти (през 2018 и 2019 г.) като част от държавните си посещения в Лондон.

В телевизионно интервю бившият президент на САЩ също критикува британския премиер Борис Джонсън за подкрепата му за изграждане на вятърни паркове.

Тръмп говори по редица теми в интервюто, включително дали ще се кандидатира отново за президентските избори през 2024 г. след бунтовете на Капитолийския хълм.

***

Талин. Британският външен министър Лиз Тръс по време на посещението си в Естония се качи на танк на заснежен полигон. Както пише The Daily Telegraph, това е било позиране за пред пресата с удачен ракурс, който е бил предназначен да покаже на Владимир Путин, че Великобритания се отнася сериозно към защитата на Украйна от агресия на източната й граница.

Според източник от правителството, Тръс "искаше да види нашите войски на фронтовата линия на НАТО, да разбере как те се обучават и подготвят за агресия и да им благодари за работата, която вършат, за да защитят източния фланг на Алианса“.

Тя предупреди Владимир Путин срещу "действия, насочени към подкопаване на свободата и демокрацията в нашите партньорски страни“, заявявайки, че нахлуването в Украйна би било "стратегическа грешка“.

"Ние ще подкрепим Украйна и стабилността на Западните Балкани, за да гарантираме тяхната сигурност и да засилим икономическата им устойчивост“, каза тя.

Тръс отрече твърденията, че съсредоточаването на руските войски на границата с Украйна е отговор на провокацията на страните от НАТО, и обеща да "подкрепи нашите приятелски демокрации“ в борбата срещу "злонамерените“ дейности в региона.

Както отбелязва вестникът, гледката на Лиз Тръс, возеща се в танка Challenger 2 в естонския град Тапа, напомня за противопоставянето на Запада срещу друг руски лидер Михаил Горбачов. Преди 35 години тогавашният министър-председател Маргарет Тачър беше снимана да се вози в подобна позиция в по-ранна модификация на същия танк на полигон на НАТО близо до западногерманския град Фалингбостел.

Тогава Тачър изстреля тренировъчен шестфунтов снаряд от танка, използвайки лазерна система за насочване. По-късно тя каза, че й харесва. Както отбелязва вестникът, за разлика от Маргарет Тачър, външният министър не е стрелял от танково оръдие.

***

Лондон. Китайското разузнаване провежда "мащабни операции“ за шпионаж против Великобритания и нейите съюзници, заяви директорът на МИ-6 Ричард Мур в първото си публично изказване от встъпването в длъжността през миналата година, пише London Evening Standard.

В реч, изнесена от ръководителя на британското разузнаване в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, Мур отбеляза, че Китай и неговите офанзивни действия в момента са "най-висок приоритет“ за МИ-6. Мур предупреди, че всяка "погрешна оценка“ на твърде уверен в силите си Пекин по въпрос като Тайван може да се превърне в "сериозна заплаха“ за световния мир.

Според ръководителя на MI6 китайското разузнаване се е прицелило в лица, работещи в правителствени агенции и области, които представляват интерес за Пекин. КНР може да се стреми да открадне технологии, да посее разделение в общественото мнение и при процеса вземането на политически решения и да упражнява "неправомерно влияние“ върху китайската диаспора в чужбина. "Сега, когато силата и желанието на Китай да го демонстрира нарастват, се извършват измествания на тектоничните плочи“, каза Мур.

Ръководителят на МИ-6 също така обърна внимание на факта, че Китай не само е разработил своите технологии за "полицейска държава“ за контрол на собствения си народ, но и ги изнася за други авторитарни режими. "Тревожно е, че Китай все повече изнася тези технологии за контрол и наблюдение на други правителства, разширявайки мрежата за авторитарен контрол в цялата планета“, категоричен е ръководителят на МИ-6.

"Единственият най-висок приоритет за МИ6 е да се адаптира към света, засегнат от възхода на Китай. Като тайна разузнавателна служба, ние трябва да можем да действаме незабелязано в условията на съществуването на мрежи за наблюдение по целия свят “, добави Мур.

Освен за Китай, директорът на МИ6 говори и за Русия. Важно е западните страни да се изправят срещу "пълния спектър“ от заплахи от Москва, от "санкционирани от държавата атаки“ като отравянето в Солсбъри до използването на политически марионетки за подкопаване на стабилността на Балканите, каза той. "Нито една страна в Европа или извън нея не трябва да се съблазнява от идеята, че асиметричните отстъпки към Русия могат да променят нейното поведение към по-добро... Москва не трябва да се съмнява, че нашите съюзници подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните признати на международно ниво граници, включително Крим“, обобщи Мур.

Ръководителят на МИ6 коментира и ситуацията в Афганистан, като отбеляза, че не трябва да се позволява на големи международни терористични групи отново да използват страната като своя основна база. Докато службата провежда свои собствени операции в Афганистан, Мур каза, че неговата агенция също е в контакт с талибаните, като тества готовността им за сътрудничество.