Германските власти ще ограничат достъпа на неваксинираните жители до магазините, с изключение на аптеките и супермаркетите, а също така ще затворят барове и клубове в цялата страна, съобщи в сряда порталът Focus Online.

Изданието се позовава на подготвен за преговори на 2 декември проект на решение за затягане на мерките на фона на четвъртата вълна на пандемията. На тях ще присъстват властите на 16 федерални провинции, освобождаващата поста канцлер Ангела Меркел и Олаф Шолц, който ще заеме нейното място в следващите дни.

Предполага се, че на неваксинираните ще бъде позволено да се срещат само в малка компания - с максимум двама други граждани от различно домакинство. Правилото не важи за деца.

Властите няма да затварят училища, вместо това ще бъде затегнат режимът на маски в образователните институции. Футболните стадиони могат да бъдат запълнени до 30%, културните събития могат да бъдат посещавани от максимум 5 хиляди души наведнъж. Освен това се предвижда в кампанията за ваксинация да бъдат включени и аптечни работници. Целта е до края на декември да бъдат направени 30 милиона ваксинации.

Властите също така предлагат да се вземе решение възможно най-скоро дали да се въведе задължителна ваксинация срещу Covid-19 или не. Шолц вече се аргументира в полза на този ход.

Превод и редакция: Иван Христов