Турция следи отблизо военната мобилизация на американските войски в гръцкото пристанище Александруполис, но не става дума за разполагане, съобщава вестник Hurriyet, като се позовава на информация от Министерството на отбраната в Анкара.

Събеседниците на изданието уверяват, че САЩ изпращат единици техника в рамките на операция Atlantic Resolve, и допълват, че това са стратегически трансферни и логистични дейности, които се извършват от 2014 г. насам.



"Дейностите, които се извършваха над Балтийско море, наскоро бяха извършени през Дедеагач (Александруполис). Това са стандартни дейности, които включват ротация на собствените логистични и бойни елементи на САЩ към Европа, за да допринесат за европейската сигурност, като ги обучават за определен период от време и след това ги връщат обратно“, поясняват източниците.

В този контекст няма струпване на сили, допълват източниците.

Същите източници отговориха на въпроса относно заявката на Турция за F-16 от САЩ: "Предадохме нашата заявка F-16 на САЩ. Тя е в процес на оценка. Ще видим заедно как ще се развие този въпрос, когато бъде предаден на Конгреса“, казаха те.

15 самолета F-15E, принадлежащи на ВВС на САЩ, пристигнаха в авиобаза в Гърция в подкрепа на многонационално тренировъчно събитие в навечерието на подписването на актуализирания нов протокол от Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната (MDCA) между Атина и Вашингтон.

Самолетът ще подкрепя операцията Castle Forge, която ще се проведе в рамките на военното сътрудничество в Черноморския регион. Учението Castle Forge има за цел повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците от НАТО във връзка със стратегията за колективна отбрана на САЩ в Черноморския регион и подобряване на способността на съвместните сили да реагират гъвкаво по време на криза, се казва в изявление на гръцките военновъздушни сили.

Превод и редакция: Тереза Герова