Германия отчете най-големия брой смъртни случаи от коронавирус от средата на февруари в сряда, a болниците предупредиха, че страната може да има 6000 души в интензивно лечение до Коледа, над пика от миналата зима, съобщава Reuters.

Институтът Роберт Кох, германската държавна агенция по инфекциозни болести, отчете 67 186 нови случая в сряда, което е с 302 повече от преди седмица и 446 смъртни случая - най-високата дневна цифра от 18 февруари, с което общият брой на смъртните случаи достига 101 790.

Въпреки това, седемдневната заболеваемост на 100 000 души спадна за втори ден до 442,9 души, от 452,2 души във вторник.

Федералните и регионалните правителства на Германия се съгласиха във вторник да предприемат действия за противодействие на четвъртата вълна от COVID-19, включително засилване на кампанията за ваксинация и ограничаване на контаките, особено на неваксинираните.

Вече критикувани от учените за това, че действат твърде късно, лидерите се съгласиха да вземат твърди решения в четвъртък по предложения като принуждаване на клиентите да показват доказателство за ваксинация или възстановяване в магазините и ограничаване на броя на хората на големи събития.

Гернот Маркс, президент на асоциацията за интензивно лечение DIVI, предупреди, че страната все още може да има 6000 души в интензивни отделения до Коледа, независимо какви мерки се решават сега от политиците.

Това се сравнява с предишния връх от 5745 пациенти с коронавирус в интензивно лечение на 3 януари. Германия също има по-малко свободни легла сега поради недостиг на медицински сестри.

"Ситуацията наистина става все по-тежка“, каза Маркс пред телевизия ZDF, призовавайки правителството да обмисли временен локдаун. "Трябва да спасим клиниките от колапс“.

Четирима души в Южна Германия са дали положителна проба за варианта Омикрон на COVID-19, въпреки че са били напълно ваксинирани срещу коронавируса, съобщи службата за обществено здраве в провинция Баден-Вюртемберг.

Трима от заразените са се завърнали от командировка в Южна Африка съответно на 26 и 27 ноември, а четвъртият е член на семейството на един от завърналите се. И четиримата показават умерени симптоми.

Според данните на OurWolrdInData, 68,5% от населението на Германия, или 57 милиона души, вече са си поставили две дози от препаратите срещу Covid-19.

Превод и редакция: Иван Христов