Европейският съюз възнамерява да препоръча на държавите-членки да преразглеждат ежедневно основните ограничения за пътуване във връзка с появата на варианта Омикрон на коронавируса. Това съобщи Bloomberg в сряда позовавайки се на проектодокумент на ЕС.

Съгласно документа страните от ЕС трябва да се придържат към координиран подход и да бъдат готови да въведат всички необходими мерки. Освен това Европейската комисия (ЕК) ще призове членовете на общността бързо да въведат реваксинация и да приложат предложения за ограничаване на валидността на цифровия сертификат на ЕС за ваксинация до девет месеца при липса на бустер доза.

В текста се казва, че правителствата на ЕС трябва да вземат пропорционални предпазни мерки, за да ограничат разпространението на вируса. Очаква се документът да бъде представен в сряда на съвместна пресконференция от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и европейския здравен комисар Стела Кириакидис относно ситуацията с COVID-19 в Европа. Агенцията отбелязва, че препоръките може да се променят преди пресконференцията.

Според Bloomberg ЕС също така ще обяви подновени усилия за разпространение на ваксини срещу коронавирус в световен мащаб, за да постигне глобалната цел за ваксиниране на 70% от световното население до 2022 г., която беше договорена на срещата на върха на Г-20 през октомври.

Превод и редакция: Иван Христов