Въпросът за използването на повече от три дози от препаратите срещу коронавирус може да стане остър още през следващата година, но ситуацията ще зависи от поведението на новите варианти. Това мнение изрази в сряда ръководителят на Директората по здравеопазване на Норвегия Бьорн Гулвог в интервю за норвежкото радио P-4, предава ТАСС.

"Трябва да сме подготвени за факта, че три дози от ваксината Covid няма да са достатъчни. <...> Може да са необходими повече дози“, каза той.

Той посочи, че във връзка с разпространението на варианта омикрон, производителите са започнали да планират разработването на ваксини, които са ефективни и срещу нови варианти на коронавируса. "Производителите казаха, че може да отнеме около сто дни от началото на производството [до получаването на готовата ваксина]. Сега те мислят за това, но мисля, че това ще бъде направено и ваксините ще станат достъпни от март или април", каза Гулвог.

Той също така подчерта, че няма планове за промяна на критериите за това кой ще се счита за напълно ваксиниран сега. Хората, които са получили две дози от ваксината, все още попадат в тази категория. В същото време той призна, че критериите за пълна ваксинация могат да се променят в зависимост от това каква ще бъде ситуацията, ако новият вариант на коронавируса стане доминиращ.

Във вторник стана известно, че Норвегия планира да предложи на цялото възрастно население на страната трета доза от ваксината срещу коронавирус преди Великден.

Норвегия вдигна повечето от вътрешните си ограничения за covid от 25 септември. Месец по-късно обаче властите решиха да не премахват допълнително ограничителните мерки и в края на миналата седмица обявиха дори въвеждането на допълнителни мерки на национално ниво, включително чести тестове на живеещите под един покрив със заразените и използването на covid-паспорти. От 1 декември в страната отново има национална препоръка за носене на маски на обществени места. Към днешна дата 70% от жителите на възраст над 12 години са получили две дози от ваксината срещу коронавирус, но броят на заразените в страната продължава да расте.

Превод и редакция: Иван Христов