Еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали изготви вътрешно ръководство за "приобщаваща комуникация“ за членовете на Европейската комисия, което ще помогне за борбата с "вкоренените стереотипи“ в речта на политиците, пише френското седмично издание Valeurs actuelles, като се позовава на статия в италианския вестник Il Giornale. Новите препоръки забраняват използването на мъжки род "по подразбиране“, препратките към християнството в имената на празниците, както и да се говори за "колонизация“ на Марс поради негативни асоциации с миналото.

Препоръките на Дали са предназначени да "отразят етническото разнообразие“ и да се борят с "дълбоко вкоренените стереотипи в поведението на индивидите и общностите“.

Според изданието, новите правила забраняват използването на редица изрази, които са признати за дискриминационни по отношение на пола, сексуалната ориентация, етническата принадлежност и културата. Като цяло този подход предполага, че човек не може да бъде идентифициран с неговите характеристики, в противен случай се предлага това да се направи по необиден начин. Така използването на мъжкия род "по подразбиране“ вече е забранено, а обръщението "дами и господа“ ще бъде заменено от "скъпи колеги“. Също така използването на термини с посочване на рода, е напълно изключено. В статията се отбелязва, че ръководството е написано на английски, така че някои от насоките не са подходящи за други езици.



Новите правила предвиждат, че говорещият никога не трябва да "предполага" каква е сексуалната ориентация или дори пола на неговия събеседник. Освен това, според получените насоки, препратките към християнската култура се правят "въз основа на принципа, че всички хора са християни“. За да се борят с тези предразсъдъци, авторите на документа препоръчват да изоставим споменаването на Рождество и вместо това да говорим за "празници“, а също и да не включваме такива християнски имена като Мария и Жан (Йоан).



Отрицателни конотации бяха открити и в израза "колонизация на Марс“, защото той напомня за ерата на колониализма. Вместо това се препоръчва изразът "изпращането на хора на Марс“.

Депутатите се съветват да дадат предпочитание на "изпращането на хора на Марс“. В същото време на Земята се насърчава "положителната дискриминация“: например трябва да се създават работни групи от представители на двата пола, а хора от различен етнос трябва да бъдат канени на различни събития или официални фотосесии.



В заключение Valeures actuelles припомня, че Хелена Дали вече беше критикувана по време на противоречивата кампания "Свобода в хиджаб“, към която еврокомисарят привлече ислямистки асоциации.

Превод и редакция: Тереза Герова