Нито един клиент на руския енергиен гигант "Газпром“ не купува природен газ на изгодната цена, която плаща Сърбия – тя е под пазарната. Това заяви в интервю за белградския ежедневник "Политика“ директорът на Секретариата на Енергийната общност Янез Копач.

"Цената от 270 долара е невероятно ниска в сегашните условия. Вероятно никой купувач на руски газ няма по-изгодна цена в момента, тя е много по-ниска от пазарната. Във всеки случай Александър Вучич направи невероятно удачен ход за сръбските потребители на газ и за репутацията си. С тази цена Сърбия е защитена от бурята на световната енергийна криза“, коментира Копач.

Той изрази надежда, че след април 2022 г. пазарните цени на природния газ ще паднат. Копач се изказа в подкрепа на достъпа до "Балкански поток“ не само за Русия, но и за други доставчици на синьо гориво. Освен това той изрази съмнения относно възможността за изграждане на атомна електроцентрала в Сърбия. "Изграждането на атомна електроцентрала е трудна задача, отнема много години, начинанието е много скъпо и изисква инженерни познания, които съществуваха в Югославия, но отдавна вече ги няма... По-реалистично е да се мисли за малки модулни реактори, въпреки че тази технология все още не е достатъчно развита“, коментира експертът в последния ден от мандата му на директор на Секретариата на Енергийната общност . Копач отказа да коментира факта, че ще бъде заменен от представител на Полша.

На 25 ноември, в резултат на преговорите между президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич в Сочи, Москва запази цената на газа за западната ни съседка на 270 долара за шестте зимни месеца. След изтичането им Белград ще получи изгодни условия от Москва по дългосрочен договор. Според думите на Вучич тези условия са изключителни.

Превод и редакция: Тереза Герова