Германската компания BioNTech, която заедно с американския си партньор Pfizer разработи ваксината срещу коронавируса Comirnaty, планира да достави препарата за имунизиране на деца на възраст от 5 до 11 години в Европейския съюз на 13 декември – седмица по-рано от договореното, съобщава агенция DPA, позовавайки се на източници.

По-рано беше планирано ваксината срещу коронавирус за деца, произведена от консорциума BioNTech и Pfizer, да пристигне в ЕС на 20 декември. Общо 13 милиона дози детска ваксина трябва да бъдат доставени в страните от Общността през декември. За Германия са предвидени 2,4 млн. дози.

На 25 ноември Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча разширяване на употребата на ваксината Comirnaty за деца на възраст 5-11 години. Комисията по човешки лекарства на EMA заключи, че "ползите от употребата на лекарството сред деца на възраст 5-11 години надвишават рисковете, особено сред тези със съпътстващи заболявания, които увеличават риска от тежко заболяване“. За деца се препоръчва намалена доза от лекарството (10 млг вместо 30 мкг). Както при другите възрастови групи, две инжекции в рамото трябва да се правят с интервал от три седмици.

През септември Pfizer и BioNTech обявиха положителни резултати от клиничните изпитвания на тяхната ваксина сред деца на възраст от 5 до 11 години в съвместно изявление. Беше отбелязано, че титърът на антителата при субекти от тази възраст, получили дози от 10 мкг, е сравним с този, наблюдаван във възрастовата група от 16 до 25 години, чиито представители са ваксинирани с дози от 30 мкг.

Превод и редакция: Тереза Герова