Властите на САЩ подготвя по-строги изисквания за тестове за COVID-19 за всички, които влизат в страната, включително завръщащите се американци, за да ограничат разпространението на потенциално опасния щам "Омикрон“, съобщава изданието The Washington Post, позовавайки се на свои източници.

Съгласно разпространената информация тези, които възнамеряват да пътуват до САЩ, ще трябва да се подложат на тест не по-късно от ден преди да се качат на полет, независимо дали са ваксинирани и от коя държава заминават. Администрацията във Вашингтон също така обмисля въвеждането на изискване всички пътуващи да бъдат тествани повторно в рамките на три до пет дни след пристигането им на американска територия. Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да обяви публично решенията в четвъртък.

В същото време, продължава изданието, властите на САЩ обсъждат възможността за въвеждане на изискване за седемдневна карантина за всички посетители, включително граждани на САЩ, дори ако резултатите от теста им са отрицателни. Нарушителите на тези правила ще бъдат глобявани и наказвани. Все още не е ясно кога точно ще влязат в сила новите изисквания. Според източниците на изданието това ще се случи след една-две седмици. Подробностите за новите правила все още се обсъждат в Белия дом, Министерството на здравеопазването и Министерството на правосъдието на САЩ.

В момента властите в САЩ изискват ваксинираните с одобрена от Вашингтон или Световната здравна организация (СЗО) ваксина да бъдат тествани за коронавирус не по-късно от три дни преди заминаването. През ноември повече от 200 хиляди души са пристигали в САЩ от чужбина всеки ден, допълва изданието.

Във вторник Байдън, отговаряйки на въпросите на репортерите дали ще договори допълнителни ограничения за пътуване със съюзниците си, подчерта, че той, за разлика от своя предшественик Доналд Тръмп, "не шокира съюзниците на САЩ“.

Превод и редакция: Тереза Герова