По предварителни данни на Евростат инфлацията в еврозоната е достигнала 4,9% на годишна база през ноември. Това е рекордно ниво от въвеждането на единната европейска валута. През октомври инфлацията в еврозоната беше 4,1%, пише руското издание "Коммерсанть“.

Инфлацията продължава да расте до голяма степен благодарение на цените на енергията: през ноември те са нараснали с 27,4% спрямо ноември миналата година, а през октомври - с 23,7%. Повишени са и цените на услугите - 2.7% през ноември и 2.1% през октомври, както и на промишлените стоки - с 2.4% през ноември и 2% през октомври.

Растежът на инфлацията през ноември надхвърли прогнозите на анализаторите, анкетирани от Reuters: те очакваха темп от 4,5%. Сега анализаторите смятат, че продължаващата инфлация в еврозоната може да принуди ЕЦБ да затегне паричната политика. Сред страните от еврозоната най-много през ноември са се повишили цените в Литва - с 9,3%, най-малко - в Малта, с 2,3%. Що се отнася до най-големите страни от еврозоната, в Германия инфлацията през ноември е 6%, във Франция - 3,4%, в Испания - 5,6%, в Италия - 4%.

Превод и редакция: Иван Христов