Ще предложим на Министерството на вътрешните работи намаляване на скоростта в участъка от пътя Драгичево – Долна Диканя от 120 км/ч, както е сега, до 90 км/ч според проекта за него, докато приключи детайлният анализ за състоянието на пътя по всички параметри. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова на пресконференция, на която представи резултатите от възложената от нея проверка на отсечката, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Сред първоначалните мерки, които ще бъдат взети, са още възстановяване на настилката, мантинелите и маркировката в участъка, за да бъде той проходим, информира още министър Комитова. Дългосрочните мерки предвиждат подобряване на поддържането на пътната инфраструктура, обяви още министърът.

От 23 ноември назначена от министър Комитова комисия започна проверка, която включваше проверка на настилката, пътните знаци, ограничителните системи, хоризонталната маркировка и изготвяне доклад за състоянието на участъка, за да се прецени какви мерки ще бъдат предприети за възстановяването им.

Пътната настилка е доста добра, посочи регионалният министър и поздрави изпълнителя, който през 2007 г. е изградил участъка. Настилката е изключителна добра – в състояние като да е правена вчера. Всичко останало е занемарено, каза началникът на ДНСК арх. Влади Калинов.

По отношение на маркировката Виолета Комитова коментира, че това е нещо, което се подновява периодично. Към датата на катастрофата обаче е изпълнена само осевата линия, като има 6-месечно забавяне на изпълнение на маркировката. За това "Автомагистрали“ ЕАД е санкционирана от Агенция "Пътна инфраструктура“ (АПИ), съобщи председателят на Управителния съвет (УС) на Агенцията инж. Ивайло Денчев.

Има поставен знак за скорост 120 км/ч, чиито показатели за видимост са били над допустимите. Мантинелата е съгласно нормите, действащи през 2007 г., когато е поставяна, посочи министър Комитова.

Въпросът мантинелите от т.нар. тип "рибешка опашка“ е решен в нормативите на АПИ. Изискванията към тях са завишени през 2021 г., като новите обекти занапред ще се изпълняват задължително по новите правила, каза арх. Влади Калинов. Той посочи, че за подмяна на всички мантинели за 30-километровия участък от пътя Драгичево – Долна Диканя ще са необходими около 30 млн. лв.

Има много фактори, които са действали – движение през нощта, при дъжд и хлъзгав път, състоянието на водача, както и пожар. Има ситуация, в която никой не може да обясни защо автобусът е изгорял за толкова кратко време, коментира министър Комитова. Не може държавата да бъде обвинявана за всяка катастрофа, каза още тя.

Пред медиите регионалният министър представи и хронологията на изграждане на участъка. Виолета Комитова посочи, че заради неприключили отчуждителни процедури за него няма издаден Акт 16.

Изненадани сме, този път няма Акт 16. Първото, което трябва да направим, е да инициираме, включително и по действащи договори, завършване на процедурите по отчуждаване на терени и одобряване на парцеларните планове, каза заместник-министър Иван Шишков. Пътят ще бъде въведен в експлоатация, но като клас, на който отговаря, а не като магистрала, допълни той. По технически характеристики отсечката не отговаря на магистрала, обясни министър Комитова.

На въпрос кога може да се очаква издаване на Акт 16 за отсечката министърът посочи, че от старта на строителството ѝ са минали близо 20 години и допълни, че издаването му след толкова време е доста трудна задача.

Председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура“ инж. Ивайло Денчев обяви, че ще бъде възложен пълен одит на участъка, за да се прецени състоянието му.

В отговор на въпрос дали трябва да бъде премахната отбивката на пътя той коментира, че след намаляване на скоростта ще може да се влиза и да се излиза безопасно от нея.

През миналата седмица е започнало възстановяване на мантинели по АМ "Тракия“. Ремонтите на тунелите "Ечемишка“ – на АМ "Хемус“, и "Витиня“ на АМ "Тракия“ ще бъдат спрени временно за празниците, когато се очаква интензивно пътуване, за да не се затруднява трафикът, съобщи Ивайло Денчев.

Председателят на Управителния съвет на АПИ коментира, че не е доволен от почистването на републиканската пътна инфраструктура – най-вече на магистрала "Струма“, където е имало забавяне, както и на участък от магистрала "Хемус“.

В пресконференцията участва и проф. Божидар Янев, който е завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия и е доктор-хонорис кауза там, преподавател е в Колумбийския университет (САЩ) и от 30 години отговаря за експлоатацията на мостовите съоръжения в Ню Йорк. Той обясни, че в САЩ с приоритет се извършват аварийни ремонти. Първо се изразходва бюджетът за тях и едва след това – за капиталови обекти, които се проектират с 10-годишен хоризонт. Той препоръча да се слиза до ниво на инфраструктурата, което да изисква извършването на аварийни ремонти. Проф. Янев обърна внимание, че поледицата е проблем за Ню Йорк, като това дори е струвало поста на кмет на града преди години.

В пресконференцията участва и заместник-министър Валентин Граматиков.