Европейският лекарствен регулатор обяви във вторник, че ще одобри ваксини, адаптирани към новия вариант на Covid - "Омикрон“, в рамките на три до четири месеца, ако се наложи, но съществуващите лекарства ще продължат да осигуряват защита, съобщава Reuters.

Говорейки пред Европейския парламент, изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Емер Кук каза, че не е известно дали производителите на лекарства ще трябва да променят своите ваксини, за да предпазват от Омикрон, но EMA се подготвя за тази възможност.

"Ако имаше нужда от промяна на съществуващите ваксини, бихме могли да сме в състояние да ги одобрим в рамките на три до четири месеца“, каза тя.

"Компаниите, които адаптират своите формулировки, за да включват новата последователност (...), тогава ще трябва да покажат, че производствената система работи, след това ще трябва да направят някои клинични изпитвания, за да установят, че това действително работи на практика“.

EMA поясни в отделно изявление, че прегледът ще започне, когато производителите на лекарства решат, че трябва да сменят ваксината и да започнат работа по това.

"Очакваме да получим по-малки пакети (данни), които ще намалят времето за оценка“, каза EMA, въз основа на насоките, действащи от февруари за всяка актуализация на специфична за варианта ваксина.

Четиридесет и два случая на варианта на Covid-19 Омикрон са потвърдени в 10 страни от Европейския съюз, каза във вторник ръководителят на агенцията за обществено здраве на ЕС.

Но Кук се опита да потвърди многократните призиви към хората да се ваксинират с одобрените продукти, налични в момента.

"Дори ако новият вариант стане по-широко разпространен, ваксините, които имаме, ще продължат да осигуряват защита“, каза Кук.

Повтаряйки предишни забележки на производителя на ваксини BioNTech, Кук каза, че лабораторните анализи трябва да покажат през следващите две седмици дали кръвта на ваксинираните хора има достатъчно антитела за неутрализиране на новия вариант.

През февруари EMA издаде нови насоки за ускоряване на процеса на одобрение за производители на лекарства, които модифицират своите ваксини срещу Covid-19, за да предпазват от нови варианти.

Омикрон споделя няколко ключови мутации с два предишни варианта, Бета и Гама, които ги правят по-малко уязвими към ваксините. Освен това Омикрон има 26 уникални мутации.

BioNTech SE, който си партнира с Pfizer, заяви в понеделник, че е започнал работа по версия на своята установена ваксина за Covid-19, която е адаптирана към Омикрон, въпреки че все още не е ясно дали е необходимо.

Съперникът Moderna също заяви, че работи по редизайн на своята ваксина срещу Covid-19 за бъдещи бустерни ваксини.

Превод и редакция: Иван Христов