Президентът на САЩ Джо Байдън и неговият екип се подготвят за виртуална среща с руския президент Владимир Путин през декември, съобщава във вторник The Washington Post.

Според цитирани от изданието анализатори Вашингтон ще има възможност да "изпрати сигнал“ до Кремъл какви последствия го очакват в случай на "инвазия в Украйна“, но в същото време Белият дом може да предложи начин за намаляване на напрежението. В същото време администрацията на Вашингтон в момента обмисля няколко варианта за "възпиране на евентуална руска инвазия“, от каквато САЩ се опасяват, включително предоставянето на нова военна помощ на Киев и нови заплахи за налагане на санкции срещу Русия, пише вестникът.

Администрацията на САЩ се надява да обедини съюзниците пред лицето на "руската заплаха“ по време на пътуването на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на среща на външните министри на НАТО, която беше открита в Рига във вторник.

"Ще обсъдим нашата оценка за това, което се случва на границата между Русия и Украйна, ще обсъдим какви са възможните варианти и какво може да направи НАТО“, цитира вестникът Карън Донфрид, помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. . Служители на администрацията на Вашингтон се опитват да разработят подход, който няма да означава омиротворяване на Русия, но който няма да предизвика значително повишаване на напрежението, пише вестникът.

Вашингтон също проучва възможността за лична среща между президентите на САЩ и Русия през първата половина на 2022 г., отбелязва Washington Post, позовавайки се на свои източници. Такъв ход може да помогне да се спечели време за сплотяване на Западните съюзници или да помогне за съживяването на "почти мъртвия политически процес“ за разрешаване на военния конфликт в Източна Украйна, се казва в статията.

Превод и редакция: Иван Христов