Ново Управление за държавна сигурност и разузнаване започва работа от 1 декември 2021 година в Австрия, предава ТАСС. Както съобщават от Министерството на вътрешните работи на страната, сред основните задачи на новата силова структура ще е борбата със заплахите срещу демократичния ред от десни екстремисти и противници на Covid-мерките.

Новата служба за държавна сигурност стана наследник на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма. Неин директор стана полицейският следовател Омар Хаяви-Пирчнер.

В структурата на новото силово ведомство са разделени две задачи: осигуряване на държавна сигурност и разузнавателна дейност. Отделът за държавна сигурност ще се занимава с предотвратяване на атаки и предотвратяване на заплахи за конституционния ред, а разузнаването ще събира информация, ще я анализира и проучва заплахите, каза новият директор на Управлението.

Като основни текущи предизвикателства пред новата администрация в Австрия се посочват възстановяване на доверието между партньорските служби в Европа и австрийската общественост, борбата с тероризма, защитата от заплахи за демократичната система от десни екстремисти и екстремисти измежду радикалните опоненти на ограничителни мерки срещу COVID-19, се казва в съобщение на австрийското МВР.

Процесът на реформа на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма беше ускорен в Австрия след терористичната атака във Виена през ноември 2020 г. През февруари 2021 г. независима експертна комисия публикува два доклада за разследване на обстоятелствата около виенската трагедия, в които посочи необходимостта от спешна реформа на ведомството поради грешки, допуснати при предотвратяването на тази атака.

Превод и редакция: Иван Христов