Белият дом не е доволен от действията на републиканците в Сената на САЩ, които блокират преминаването на проекта за бюджета за отбрана на страната заради отказа да се включат там предложените от тях изменения с допълнителни ограничения срещу газопровода "Северен поток 2“. Както вестник Politico съобщи във вторник, американската администрация е убедена, че насърчаваните от републиканците санкции срещу Русия само застрашават трансатлантическото единство.

"Виждаме, че някои членове на Конгреса настояват за санкции, които всъщност не сдържат Русия, а заплашват трансатлантическото единство. националната сигурност по различни несвързани въпроси“, каза говорител на Белия дом. "Това е нецелесъобразно“, убеден е той.

В понеделник, по време на процедурно гласуване, републиканците блокираха по-нататъшното приемане на проектобюджета за отбрана на страната за следващата фискална година (започнала на 1 октомври) в Сената на САЩ. Преди гласуването лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл (от Кентъки) каза, че членовете на партията му ще блокират предложение за бюджет от около 770 милиарда долара поради решението на демократите да блокират редица предложения. Това е пакет с 18 изменения, включително допълнителни ограничения срещу газопровода "Северен поток 2“.

Строителството на "Северен поток 2“ беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше да бъде завършен до края на 2019 г., но поради ограниченията на САЩ работата се забави.

Превод и редакция: Иван Христов